MS Hackathon

Technasiumleerlingen winnen derde prijs tijdens MS Hackathon

Afgelopen weekend hebben vijf technasiumleerlingen en twee docenten van het Schaersvoorde uit Aalten de derde prijs gewonnen tijdens de MS Hackathon in Amsterdam. De hackathon werd georganiseerd door Mobile Doctors, een initiatief van zorgdienstverlener VvAA. De leerlingen ontwikkelden onder de naam Vacation MapS een kaart om te laten zien waar MS-patiënten het beste op vakantie kunnen gaan. 

Op de website kunnen MS-patiënten invoeren bij welke omgevingsfactoren zij het minste last van hun aandoening hebben (dit kan per persoon verschillen) en waar en wanneer zij op vakantie zouden willen. Zo kunnen ze de meest ideale vakantieplaats en -tijd vaststellen. Het team is al benaderd door diverse partijen die samen met hen het idee nader willen uitwerken.

De hackathon richtte zich op de ziekte Multiple Sclerose (MS), een grillige auto-immuun ziekte waaraan in Nederland ongeveer 20.000 mensen lijden, van jong tot oud. Met ongeveer 250 aanwezigen was dit de grootste MS Hackathon van Europa. Tijdens de hackathon kwamen verschillende disciplines (artsen, onderzoekers, patiënten, programmeurs, designers) bij elkaar om nieuwe inzichten te creëren in onderzoek naar MS en het leven van mensen met MS te vergemakkelijken. De eerste prijs was voor Team SBP dat de app Neurokeys bedacht, waarmee het toetsenbord van een smartphone een intelligent toetsenbord wordt en zo een indicator van een naderende terugval. Zij wonnen een cheque van 3.000 euro en een speciaal samengesteld Accelerator Programma ter waarde van 100.000 euro om hun idee ten uitvoer te brengen.