Technasiumleerlingen: meer groen, meer paars, meer bewegen…

Maak een ontwerp voor een vernieuwde en prettiger werkomgeving op de 4e verdieping van Korte Voorhout 7 (KV7), houd rekening met de ervaringen van de huidige gebruikers en bedenk hoe de werkomgeving er over 5 of 10 jaar uit zou moeten zien als jullie gaan solliciteren. Dat waren de vragen aan de 200 havo/vwo-scholieren van Technasia uit Den Haag, Utrecht, Delft, Alphen aan de Rijn en Noordwijk. De 6 beste teams presenteerden hun bevindingen op 13 februari aan de RVB-jury.

In 6 presentaties legden de scholieren uit wat werken op KV7 in hun ogen prettiger maakt. Ze waren het er unaniem over eens dat KV7 te grijs is. De jury onder voorzitterschap van DG Bertram had het niet makkelijk. Ooit gehoord van bounceboxen en de hushme? Wat vind je van werken in een skilift of in hangmatten? Knap, origineel, vernieuwend en ook grappig waren de ideeën van 30 vierdeklassers van verschillende Technasia.

Groen
Groen is de kleur die de jongeren zeker terug willen zien. Planten in scheidingswanden en in bakken bijvoorbeeld. Niet vreemd dat jongeren ook voor felle kleuren kiezen. KV 7 is wel heel grijs, vinden ze. ‘Wij zien graag meer kleuren in de omgeving om zo de afdelingen herkenbaarder te maken en omdat het voor een betere productiviteit zorgt. Bovendien zorgen de planten in de wanden voor meer zuurstof, productiviteit en demping van geluid’, zegt een leerling stellig.

Bewegen, bewegen, bewegen
‘Zitten is het nieuwe roken’ is de slogan die ook bij de pubers doorgedrongen is. Er moet veel meer bewogen worden. ‘Maak gebruik van bureaus die je zo hoog kunt zetten dat je erachter kunt staan of van barkrukken met trappers zodat tijdens het vergaderen collega’s intussen kunnen bewegen. Dat is goed voor de gezondheid.’

Een andere groep ontwierp een mooi vormgegeven houten bureau waar draden makkelijk weggestopt en de beeldschermen eenvoudig weggeklapt kunnen worden. ‘Met multifunctionele bureaus gebruik je de werkplekken effectief. En wordt een ruimte niet als vergaderzaal gebruikt? Dan is die ruimte geschikt voor werkplekken. Ander idee: de bouncebox, een flexibele kantoorunit van glas, akoestische panelen en plafonds. ‘Bovendien betaalbaar’, legt een leerling uit. Dit idee van het Christelijk Lyceum Delft vond de jury origineel en heel geschikt voor een toekomstige werkomgeving.

Hangmatten
Het idee van de scholieren van het Noordwijkse Norhtgo college was de pas waarmee je het pand kon betreden, een werkplek kunt vinden of reserveren en waarmee je ook vindbaar bent. Last but not least: als je bij vertrek je pas meeneemt, is de werkplek vrij voor anderen. Nog een aangenaam idee: hangmatten en kussens bij de koffieautomaten, waar je ook kunt werken. ‘Maak ook gebruik van paars. Dat is de kleur van wijsheid’, legt de groep van het Groen Hart Lyceum uit. Verbazing en een glimlach kwam op de gezichten in de zaal. bij de introductie van de ‘hushme’. ‘Dit is een band om je mond, die je stem isoleert’, legt een scholier uit. Zou hij zelf zo’n hushme willen dragen? ‘Jazeker, dat wordt sowieso lachen.’

Gaaf
Alle ideeën brachten de jury in een lastig parket. Annet Bertram, Margreet Neefjes, Natascha Cornelisz, Judith Rodenburg, Robert Mollerus moesten namelijk het beste idee uit de 6 presentaties kiezen. ‘Na jullie presentaties vind ik het bijna zielig dat we in dit pand werken’, grapte Bertram. ‘Wat fijn dat jullie meedenken en wat hebben we er veel van opgestoken. Er zijn absoluut bruikbare ideeën bij waar we als RVB iets mee kunnen. We hebben er veel van opgestoken.’

De jury was het erover eens dat het Groene Hart Lyceum in Alphen aan de Rijn de beste ideeën had. De leerlingen maakten een mooie verbinding tussen een plan van eisen en het welbevinden van de mens, want als je je goed voelt dan heb je het meer naar je zin, vult Bertram aan’. De krukken met trappers en het gebruik van licht, verschillende kleuren, planten en thema’s gooide hoge ogen. 4 jongens gingen er met de hoofdprijs vandoor: toegangskaartjes voor de Virtual Reality playground in Utrecht. ‘Dat is gaaf’, was hun enthousiaste reactie. Alle leerlingen gingen naar huis met een hip presentje: een bluetooth speaker.