Verhaal

Technasiumleerlingen Ichthus Lyceum presenteren duurzame 3D-kleurenprinter

Het afgelopen jaar hebben vier technasiumleerlingen van het Ichthus Lyceum in Driehuis gewerkt aan hun meesterproef, het ontwikkelen van een duurzame 3D-printer.

De meesterproef

Sven Rozema, Vera Oerlemans, Dave Esselman en Yara Workel hebben zich beziggehouden met een uitdagende opdracht van Vincent Koning, eigenaar van 3D Orbit, een 3D-printbedrijf gevestigd in Haarlem. Het doel was om een oplossing te vinden voor het probleem van de kleurenprinter van 3D Orbit, die niet duurzaam functioneerde vanwege handmatige kleurwisselingen, wat resulteerde in verspilling van filament en hogere kosten.

Creativiteit

Creativiteit stond centraal in het project van de technasiumleerlingen. Door middel van literatuuronderzoek, experimenten en een eigen ontwerp hebben ze een 3D-kleurenprinter gebouwd met verwisselbare extruders. Deze innovatie maakt het mogelijk om met verschillende kleuren filament te printen zonder handmatige interventie, waardoor plasticbesparing wordt gerealiseerd.

De hoofdvraag van hun meesterproef was: “Hoe ontwerp je een 3D-printer die extruders kan verwisselen?” Na ontvangst van een BLV mgn Cube-printer van de opdrachtgever, hebben de leerlingen deze in elkaar gezet en vervolgens hun toolchanger ontworpen, gebouwd en geïnstalleerd. Hiermee konden ze een eigen 3D-print maken met twee kleuren, zonder de filamentrollen te hoeven verwisselen, waardoor er geen plastic verspild werd.

Sven, Vera, Dave en Yara hebben elk hun unieke vaardigheden en kennis ingezet om het project tot een succes te maken, waarbij ze met enthousiasme hebben samengewerkt om een duurzame oplossing te bieden voor het printerprobleem van 3D Orbit.

Gepubliceerd: 18 april 2024
Deel dit artikel