water

Technasiumleerlingen gaan drinkwaterbedrijf Vitens adviseren

Ruim tweehonderd technasiumleerlingen gaan de slag als junior duurzaamheidsadviseur voor drinkwaterbedrijf Vitens. Gezamenlijk zijn zij goed voor 10.000 uur projectadvies. Dit gebeurt in het kader van het project WaterXploreLab van IVN.

De scholieren hebben de opdracht gekregen een campagne te ontwikkelen waarmee het waterzuiveringsproces in de bodem op een aantrekkelijke en interactieve manier zichtbaar wordt gemaakt voor het grote publiek. Hiermee wil Vitens de problematiek van externe invloeden op de kwaliteit van het grondwater onder de aandacht brengen en mensen bewust maken van de eigen rol die zij kunnen spelen in het schoonhouden van het grondwater.

De twee technasia die meedoen aan het project zijn ‘t Hooge Landt uit Amersfoort en het Niftarlake College uit Maarssen. MVO-manager van Vitens, Birgitta Kramer, heeft de opdracht gepresenteerd op de scholen. Daarna zijn de leerlingen onder begeleiding van technatoren aan de slag gegaan met de opdracht. Om scholieren te ondersteunen in hun ideeën en advies zet IVN expertmeetings op, gaan leerlingen op excursie naar productielocaties van Vitens en kunnen ze kennis en informatie uitwisselen via een sociaal medium. Begin januari 2017 wordt een selectie van de meest innovatieve en bruikbare ideeën gepresenteerd op het provinciehuis van Utrecht. Hier wordt ook de WaterXploreLab-prijs uitgereikt door een vakkundige jury.

Vitens is het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland en levert drinkwater aan 5,6 miljoen mensen. Vitens constateert dat in Nederland de thema’s waterwinning en zuivering vrijwel onbekend zijn bij inwoners. In dat kader werken Vitens en IVN in de provincie Utrecht samen aan het convenant Natuur en Drinkwater 2016 - 2020. Een van de gezamenlijke doelstellingen binnen dit programma is bewustwording en het betrekken van jongeren bij hun natuur en drinkwater. Om die reden heeft IVN het project WaterXploreLab ontwikkeld.