Berenklauwboor

Technasiumleerlingen bedenken nieuw wapen in strijd tegen reuzenberenklauw

De speciale boor die Landschapsbeheer Flevoland samen met leerlingen van het Technasium Slingerbos/Levant en de gemeente Zeewolde heeft ontwikkeld om de reuzenberenklauw te bestrijden, is een succes. Na een jaar experimenteren, is er nu een kleine serie geproduceerd. Hart van Nederland maakte er een interessant item over.

“We zijn er blij mee” vertelt Lodewijk van Kemenade van Landschapsbeheer. We bestrijden deze plant al meer dan vijftien jaar. Vorig jaar hebben de Technasiumleerlingen uit Zeewolde en Harderwijk op basis van een opdracht een idee bedacht om de plant ondergronds te lijf te gaan. Vervolgens heeft Landschapsbeheer het idee doorontwikkeld. Het resultaat is een soort grondboor met een mesje in de koker, dat de wortel door de draaiende beweging van de boor kapot maakt.”

Gevaarlijke plant
De reuzenberenklauw, die vier meter hoog kan worden, groeit snel en is giftig. Wie in aanraking komt met het sap, kan onder invloed van zonlicht enorme brandblaren krijgen. “De plant hoort niet in Nederland thuis en heeft daarom geen natuurlijke vijanden. Mede daardoor en door zijn agressieve groei brengt de reuzenberenklauw de inheemse vegetatie in verdrukking” gaat Lodewijk verder. “Eén plant kan erg veel zaad produceren, dat na jaren nog kan uitlopen. Om de biodiversiteit te beschermen bestrijden de vrijwilligers van Landschapsbeheer de reuzenberenklauw met lange schoffels. De speciale boor is een hulpmiddel om de wortels te verwijderen.

Al 35 verkocht
Landschapsbeheer heeft vijftig berenklauwboren laten maken. Daarvan zijn er al 35 verkocht.

Bekijk het item op Hart van Nederland.

Bron artikel: Landschapsbeheer Flevoland.