Groepsfoto Moon Mission

Technasium-leerlingen on a Moon Mission

Middelbare vwo-scholieren van het Technasium hebben Onderzoek en Ontwerpen als examenvak. In hun examenjaar leggen zij een Meesterproef af. Scholieren met een voorliefde voor lucht- en ruimtevaart konden als Meesterproef dit jaar kiezen voor deelname aan Moon Mission 2018: een stapsgewijze missie van opdrachtgever Recycle Valley. Doel is om voor 2030 plastic verpakkingen op de maan op te ruimen. Dit plastic is achtergelaten door astronauten van Apollo 15 toen zij de LRRR installeerden.

Opdracht: bouw een cubesat
Deelnemende leerlingenteams van de verschillende scholen krijgen als Meesterproef de opdracht om een cubesat bouwen, dit is een Nanosatelliet. De leerlingen krijgen begeleiding van ISIS in Delft. Zij zijn gespecialiseerd in innovatieve oplossingen voor de ruimte.

Inspiratie voor de Meesterproef
Onderdeel van het Meesterproef programma was ook een leerzame rondleiding bij SRON Netherlands Institute for Space Research. Zij bedrijven wetenschap op het gebied van astronomie, exoplaneet-, aardatmosfeer- en technologisch onderzoek. Daarnaast ontwikkelen zij nieuwe ruimtebestendige satellietinstrumenten voor onderzoek. Leerlingen mochten de SRON-experts dan ook alles vragen over de door hen te bouwen cubesat. Dit leverde veel inspiratie op voor hun Meesterproef.