Michèle Blom (links) van Platform WOW en Ria Sluiter van Stichting Technasium

Stichting Technasium en Platform WOW bekrachtigen samenwerking

Woensdag 27 juni 2018 ondertekenden Michèle Blom, voorzitter bestuur Platform WOW/directeur-generaal Rijkswaterstaat, en Ria Sluiter, directeur Stichting Technasium, het convenant ‘Samen jongeren enthousiasmeren voor het werk (bij de overheid) in het weg- en waterbeheer’. De bestaande samenwerking werd hiermee officieel bekrachtigd.

Stichting Technasium en Platform WOW hebben de ambitie om de kwaliteit van de bestaande samenwerking te vergroten en hebben dit ook in het convenant opgetekend. Verder zijn er afspraken gemaakt over de rol van beide partijen en een gezamenlijke oriëntatie op grote projecten als de Technasium Top Award, Mackathons (maakmarathons), en Hackatons (programmeermarathons).

Michèle Blom is blij met het convenant: ‘De instroom van jongeren in opleidingen richting weg- en waterbeheer is te laag, terwijl de vraag naar enthousiaste collega’s met een technische achtergrond alleen maar toeneemt. Platform WOW laat jongeren zien hoe leuk bèta-opleidingen en studies zijn door Ikonderzoekwegen, Ikonderzoekwater en Plakkie Asfalt. Samen met Stichting Technasium geven we een impuls aan de instroom van jongeren aan technische opleidingen.’

Dicht bij de belevingswereld van de leerlingen

Technasialeerlingen gaan graag aan de slag met weg- en waterbeheervraagstukken, omdat het vaak dicht bij hun belevingswereld zit. Uitdagingen zoals het fileprobleem aanpakken, wateroverlast voorkomen, fietsgebruik promoten en verkeersveiligheid in het winkelcentrum bij de school zijn voorbeelden van vraagstukken waar ze heel graag over meedenken. Eén van de leerlingen over de winkelcentrumopdracht die mogelijk is gemaakt door de samenwerking tussen Platform WOW en Stichting Technasium: ‘Het was héél leuk om een oplossing te bedenken voor een probleem waar we allemaal mee te maken hebben. Ik had niet verwacht dat er zoveel mogelijkheden waren om het veiliger te maken.’

Hoe kan je hiermee aan de slag?

Wil jij aan de slag met een opdracht rond wegen en water bij jou op school? Platform WOW faciliteert het contact met een weg- of waterbeheerder in de buurt zoals de gemeente, de provincie, Rijkswaterstaat, het waterschap of een waterbedrijf.

Neem een kijkje op deze webpagina hoe je hiermee aan de slag kunt en voor voorbeelden van inspirerende opdrachten die in het verleden zijn georganiseerd tussen technasia en weg- en waterbeheerders.