Home » Vocht uit de woestijnlucht vangen – leerlingen ontwerpen fognets

Vocht uit de woestijnlucht vangen – leerlingen ontwerpen fognets

Gepubliceerd op 21 juni 2024

Vocht uit de woestijnlucht vangen – leerlingen ontwerpen fognets

Wie kan er met een ‘fognet’ het meeste vocht uit de lucht vangen? Die uitdaging gingen de tweedejaars leerlingen van de scholen van technasiumnetwerk Rijnland aan voor de jaarlijkse Rijnland Cup. De technasiumleerlingen gingen dit jaar aan de slag met het ontwerpen van een fognet, die in de klas werden getest met een misttunnel.  Ook moesten ze nadenken over geschikt materiaal en de opstelling van deze fognets in de woestijn bij Tarfaya (Marokko) om zoveel mogelijk vocht uit de lucht te halen. Met als doel om zoveel vocht te vangen dat in totaal 5 hectare woestijn bevloeid kan worden. Deze uitdagende opdracht is gegeven door Stichting Duurzame Innovatie. Na acht weken onderzoeken en ontwerpen heeft iedere school twee leerlingenteams geselecteerd voor de finale.

Finale Rijndlandcup

De finale van de Rijnlandcup vond dit jaar plaats bij het Hoogheemraadschap Rijnland in Leiden. Alle teams mochten hun ontwerp samen met een ‘sample board’ van geschikt materiaal en een infographic van het onderzoek presenteren aan een deskundige jury. Ook konden de leerlingen en docenten van de verschillende scholen bij elkaar kijken wat er was ontworpen en onderzocht.

De jury bestond uit Arnout Schaap en Franz Bertenbreiter (opdrachtgevers Stichting Duurzame Innovatie), Eva van der Laan (Stichting Technasium) en Almar Anes (Hoogheemraadschap Rijnland). Tijdens het juryberaad kregen de leerlingen een gastles van Jan Pereboom over de werkzaamheden van het Hoogheemraadschap Rijnland en de keuzes voor de toekomst.

Er waren heel veel creatieve en innovatieve fognets ontworpen om water uit de lucht te halen. Ook was er nagedacht over de opstelling van de fognets in de woestijn. Een team van het Groene Hart Lyceum kwam als beste uit de bus. De leerlingen hadden uitgebreid onderzoek gedaan en kwamen met een goed doordacht ontwerp dat ook bestand was tegen weersinvloeden. Er was niet alleen gekeken naar de opbrengst van water in de misttunnel, maar ook naar schimmelvorming en het water opnemend vermogen van het materiaal.

De Rijnlandcup is een jaarlijkse wedstrijd die wordt georganiseerd door de scholen van technasiumnetwerk Rijnland: Da Vinci College in Leiden, Veurs Lyceum in Leidschendam, Maris College in Den Haag, Antoniuscollege in Gouda en Groene Hart Lyceum in Alphen aan den Rijn. Ieder jaar is er een nieuwe uitdaging voor de leerlingen van klas 2.

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.