Convenant Stichting Technasium en DICTU/EZ

Ministerie van EZ/DICTU gaat technasiumleerlingen komende drie jaar voorzien van ICT-vraagstukken

Dienst ICT Uitvoering (DICTU), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, wordt structureel opdrachtgever voor projecten waarmee technasiumleerlingen aan de slag gaan, voornamelijk op het gebied van het ontwerpen van ICT-toepassingen. Deze samenwerking is vandaag officieel gemaakt door het ondertekenen van een convenant met een looptijd van drie jaar. Hiermee zorgen Stichting Technasium en DICTU ervoor dat leerlingen al vroeg in aanraking komen met vraagstukken uit de ICT-branche, waar in de toekomst de roep om hoogopgeleide bètatechnische professionals steeds groter zal worden.

In het convenant staat dat DICTU vraagstukken aanlevert die door leerlingen in een project kunnen worden onderzocht en op basis waarvan een ICT-toepassing kan worden ontworpen. Stichting Technasium streeft ernaar dat ieder vraagstuk minstens aan vijf technasia wordt voorgelegd, verspreid over het land. Omdat het een convenant met de Staat der Nederlanden betreft, kan Stichting Technasium via DICTU ook samenwerken met de andere ministeries waaraan DICTU diensten en producten levert.

Op korte termijn start al een DICTU-project op het Dr. Nassau College in Assen. DICTU is in het verleden meerdere keren opdrachtgever geweest van technasiumprojecten op individuele scholen. Die samenwerking beviel zo goed dat het nu tot een convenant komt. Ook is Stichting Technasium samen met onder meer DICTU betrokken geweest bij de organisatie van het iMobility-congres dat eerder dit jaar plaatsvond. Daar bogen technasiumleerlingen en topambtenaren zich over het vraagstuk om een ICT-toepassing te ontwikkelen waar mensen binnen enkele seconden kunnen zien waar hun belastinggeld naartoe gaat. De technasiumleerlingen wonnen deze ‘battle’ en de app gaat daadwerkelijk ontwikkeld worden.

Het convenant is ondertekend door de volgende personen: Ria Sluiter (directeur Stichting Technasium), Erwin van Dijk (netwerkcoach Stichting Technasium), Gerdine Keijzer-Baldé (algemeen directeur DICTU) en André Emmens (programmamanager DICTU/EZ).