Leerlingen van Technasium Groene Hart College uit Alphen a/d Rijn en Technasium Northgo College uit Noordwijk kwamen op woensdag 9 april als winnaars uit de bus met hun innovatieve ideeën over het opwekken van duurzame energie uit golven. Dit project werd georganiseerd door Dutch Wave Power en het Maritiem Museum Rotterdam.
De opdracht voor de technasiumleerlingen van 10 scholen uit Noord- en Zuid-Holland was om een duurzame oplossing te bedenken voor het opwekken van golfenergie. Deze uitdaging werd hen voorgelegd door opdrachtgever Dutch Wave Power. De organisatie van deze jaarlijkse technasiumwedstrijd is in handen van Maritiem Museum Rotterdam en mede mogelijk gemaakt door Stichting Verolme Trust.
Belang van golfenergie
In de komende jaren zal de behoefte aan duurzame energie blijven groeien om het klimaat te beschermen en de afhankelijkheid van buitenlandse energie te verminderen. Hoewel wind- en zonne-energie belangrijke bronnen zijn, zijn ze niet altijd beschikbaar. Golfenergie biedt een waardevolle aanvulling, omdat golven ook aanwezig zijn wanneer de zon niet schijnt of de wind wegvalt, vooral ’s nachts en in de winter.
Finale bij RDM Innovation Campus
De winnende teams van elke deelnemende school mochten deelnemen aan de finale bij de RDM Innovation Campus. Hier werd een inspirerend programma georganiseerd voor de teams. In het Innovation Dock van RDM Rotterdam werden prototypes gepitcht en getest in het golfslag-bassin. De winnende leerlingen ontvingen een oorkonde van het Maritiem Museum en kregen de kans om zich een jaar lang in het museum te presenteren met een speciaal opgenomen filmpje voor Offshore Experience. Dit jaar was er ook een speciale prijs verbonden aan de opdracht met golfenergie: een surfsessie met de hele klas bij Rif010.
Innovatieve oplossingen
De 12 groepjes derdejaars leerlingen verrasten de vijfkoppige jury en opdrachtgever Dutch Wave Power met unieke oplossingen die het oogsten van energie uit golfslag dichterbij brengen. Leerlingen van het Groene Hart Lyceum hadden met een ingenieus concept een oplossing bedacht voor het efficiënt omzetten van de golfbeweging in energie. Zij sleepten daarmee de Stichting Verolme Trust Technasium Award 2025 in de wacht!

Leerlingen van het Northgo College hadden volgens de jury de mooiste oplossing bedacht voor de verankering van een golfenergie installatie: door rubberen ballen met zand te vullen is geen beton nodig én kom je toe met veel minder (dure) vaarbewegingen. Zij kregen een mooie prijs van KIVI – Koninklijk Instituut van Ingenieurs en het maandblad De Ingenieur.

Verolme Trust Technasium Award
De Verolme Trust heeft haar naam verleend aan de prijs: de Verolme Trust Technasium Award. Deze award werd uitgereikt door de voorzitter van de stichting, Theo van Dijk. Het Maritiem Museum organiseert jaarlijks dit educatieve project om leerlingen aan het denken te zetten over duurzame oplossingen voor de toekomst. Dit wordt mogelijk gemaakt door samen te werken met een partner uit de maritieme sector en de Verolme Trust, een jarenlange bondgenoot in het bevorderen van vooruitstrevend techniekonderwijs.