De afgelopen maanden zijn de leerlingen van de 2e klassen van 7 technasia in Noord-Holland de uitdaging aangegaan om het Slimste Huis nog slimmer te maken. De winnende teams van de deelnemende scholen presenteerden hun oplossingen onlangs in de finale voor een vierkoppige vakjury. De jury koos de planklok van Joris, Finn, Joel en Nikkie van het St. Michael College, Zaandam, tot de winnende oplossing.
De opdracht van het Slimste Huis was om een nieuw technisch hulpmiddel te ontwikkelen dat er toe bijdraagt dat ouderen en (andere) hulpbehoevenden langer thuis kunnen blijven wonen. Een hulpmiddel dat niet alleen realiseerbaar en veilig, maar ook betaalbaar moet zijn voor de doelgroep.
Om zich te oriënteren op hun opdracht hebben de leerlingen bij de start van het project een bezoek gebracht aan het Slimste Huis in Alkmaar. Dit huis is ingericht met allerhande voorzieningen en technische snufjes, die er toe bijdragen dat senioren (langer) van hun eigen woonomgeving kunnen blijven genieten. Aan de leerlingen dus de uitdaging om dit slimste huis nog slimmer te maken.
Functionele oplossingen verrassen jury
De leerlingteams hadden zich duidelijk goed verdiept in de problemen waar ouderen en hulpbehoevenden mee kampen in hun woning en dagelijkse dingen en kwamen met zeer praktische en functionele hulpmiddelen hierbij. Zo werd de vakjury verrast met een kledingkast waar dankzij allerlei technische snufjes bukken en reiken niet meer nodig is, een in het keukenblok geïntegreerde vaatwasser waar de vaat op aanrechthoogte kan worden ingeruimd en bukken niet meer nodig is en voorgeprogrammeerde kookplaten waar achter duidelijke pictogrammen de benodigde kooktijd geregeld is.
Ook hele simpele en doeltreffende hulpmiddelen kwamen voorbij, zoals een pen en een magnetisch dienblad voor parkisonpatienten, een thermometer die de temperatuur van warme dranken in een kopje meet, en een hulpmiddel voor blinden om eenvoudig het sleutelgat te vinden.
Planklok voor dementerenden
De vakjury beoordeelde de resultaten van de teams op originaliteit, functionaliteit, betaalbaarheid en realiseerbaarheid. De jury toonde zich onder de indruk van alle oplossingen en producten die door de teams waren ontwikkeld. Maar één hulpmiddel steeg boven de andere 12 gepresenteerde hulpmiddelen uit en werd dan ook de winnaar van de wedstrijd: de planklok die Joris, Finn, Joel en Nikkie van het St. Michael College voor dementerenden hadden ontwikkeld. Deze planklok laat middels pictogrammen en geluids- of lichtsignalen weten dat het tijd is voor actie. Bijvoorbeeld wanneer het moment van aankleden, ontbijten, boodschappen doen, lunchen of koken aangebroken is. De signaleringen kunnen middels een app worden ingevoerd door verzorgenden of familieleden van de gebruiker.
Een realiseerbaar en betaalbaar hulpmiddel dat daadwerkelijk toegevoegde waarde heeft voor de doelgroep en dat tot op heden nog niet bestaat in het Slimste Huis. Een hulpmiddel dus dat het Slimste Huis nog slimmer maakt!
Dit jaar was het de 2e keer dat het Slimste Huis in Alkmaar opdrachtgever was voor het technasiumproject.