Home » Leerlingen Het Goese Lyceum winnen landelijke ruimtevaartwedstrijd

Leerlingen Het Goese Lyceum winnen landelijke ruimtevaartwedstrijd

Gepubliceerd op 20 april 2020

Leerlingen Het Goese Lyceum winnen landelijke ruimtevaartwedstrijd

Een team van Het Goese Lyceum, bestaande uit technasiumleerlingen Merlijn, Tim en Arco hebben de landelijke ruimtevaarwedstrijd Intergalactic Environmentalists gewonnen. Hun ruimtevaartcapsule kon een buitentemperatuur van 1000 graden aan zonder dat het binnenin warmer werd dan 30 graden.

De opdracht was: bouw een ruimtevaartcapsule die minimaal 300 graden hitte aan de buitenkant kan weerstaan, en zo goed kan isoleren dat het binnen niet warmer wordt dan 30 graden. De winnaar is het team dat de hoogste buitentemperatuur met de laagste binnentemperatuur weet te bereiken.

Na de voorrondes waren er medio januari nog 3 teams in de race. Het team van het Technasium Het Goese Lyceum wist een temperatuur van 1000 graden te halen. Nummer 2 lag met 300 graden duidelijk lager, en nummer 3 vloog uiteindelijk in brand.

De wedstrijd wordt georganiseerd door stichting Intergalactic Environmentalists. In deze wedstrijd gaat het elk jaar om een ander deel van de reis naar de maan. Het doel is om daar een plastic zak, die door de Apollo is achtergelaten, op te halen. Dit jaar was de return-capsule de uitdaging.

Het team van Het Goese Lyceum, bestaande uit Merlijn, Tim en Arco, schakelde de experts van Tralcon in om te adviseren. Het Zeeuwse bedrijf Tralcon is koploper in isolatiemateriaal voor de hittebestendige industrie.

“Je zag de leerlingen opbloeien, de tussentijdse rapportages werden frequenter en enthousiaster. In de 5 jaar dat ik nu deze wedstrijd begeleid, is het elke keer weer geweldig om te zien hoe jonge mensen met te gekke ideeën komen,” aldus Arnout Schaap van Intergalactic Environmentalists.

Iedereen is nu bezig met duurzaamheid, elke dag komen we door slimme technieken en simpele afspraken dichter en dichter bij een zero-waste samenleving. Arnout Schaap vertelt, dat door de pijlen op de ruimtevaart te richten, ze een hele nieuwe doelgroep aanspreken: “En eerlijk gezegd, de ruimtevaartindustrie kan zelf ook wel een groene push gebruiken”. Door wat de leerlingen hebben gebouwd, is het terughalen van afval uit de ruimte weer een stuk dichterbij. In plaats van het simpelweg in de dampkring te laten verbranden of gewoon laten rond te zweven.

Volgend schooljaar staat de laatste stap van de maanreis op het programma. Dan gaat de wedstrijd om wie de lander met de beste sturingscapaciteit kan bouwen.

Gerelateerd aan dit nieuwsbericht

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.