Rick, Frederick en Luuk van De Nieuwe Veste Coevorden zijn bezig met een primeur. Zij zijn namelijk de eerste technasiumleerlingen die Onderzoek & Ontwerpen (O&O) volgen op de locatie van hun opdrachtgever. De leerlingen uit vwo5 hebben de opdracht gekregen om het geluid dat een warmtepomp maakt te verminderen. Elke vrijdagmiddag werken ze op de R&D-afdeling van Intergas aan een oplossing.
Rick, Frederick en hun begeleider Louis Visser vertellen alles over deze bijzondere samenwerking. Vanwege ziekte kon Luuk helaas niet aanwezig zijn.
Een warmtepomp verplaatst warmte door middel van een compressor. Deze trilt en maakt geluid. Het geluid van een warmtepomp kan erg vervelend zijn, vooral als je ’s nachts probeert te slapen.
De afgelopen weken hebben de leerlingen een testopstelling gebouwd en een planning gemaakt voor wat ze gaan doen. De komende tijd gaan ze voor het eerst wat dieper op het onderzoek in. Zo hebben Rick en Frederick net de eerste nulmeting gedaan. Ze kijken erg uit naar het verloop van de testfase. Dit vinden ze namelijk het leukst om te doen.
De testopstelling die de leerlingen hebben gemaakt betreft de buitenunit van een warmtepomp. Daar zit het component in dat het meest trilt.
“De testopstelling is voor Intergas al een heel bruikbaar resultaat. Deze kunnen wij ook na het project blijven gebruiken.” stelt Louis Visser.
Luuk, Frederick en Rick denken eraan om te experimenteren met de rubbers en de metalen plaat. Ze passen de rubbers die er nu in zitten een beetje aan. De leerlingen gaan kijken naar wat de beste soorten rubbers zijn met de beste resultaten. Ook in verschillende combinaties. Als er bijvoorbeeld meerdere goede rubbers zijn, kunnen ze deze samen testen. Het gaat om het omwisselen van een component.
O&O buiten de klas
De technasiumleerlingen hebben het gevoel dat ze van O&O buiten de klas een stuk meer leren. Ze krijgen veel meer mee van de praktijk. Als ze vragen hebben, mogen ze die altijd stellen aan de medewerkers van Intergas. Zonder docent in de buurt krijgen ze veel meer vrijheid. Dit heeft zo zijn voor- en nadelen. De leraar heeft een iets minder goed beeld van waar zij me bezig zijn. Daarom krijgen ze op de woensdag tijdens de uren O&O op school vaak veel vragen van hun docent. Het grootste voordeel vindt Rick, dat ze gelijk dingen kunnen testen als ze een idee hebben:
“Het is 10 meter lopen en we zijn op de testlocatie. Het is echt een stuk praktischer.”
Frederick en Rick merken dat ze bezig zijn met een écht project. Intergas heeft ze een vraagstuk gegeven over een probleem waar het bedrijf echt mee zit. Daardoor heeft het team ook extra veel motivatie voor deze opdracht. Het project past ook goed bij de interesses van de leerlingen. Alle drie de leerlingen volgen het Natuur&Techniek-profiel met daarbij het vak Onderzoek & Ontwerpen.
Het was een spontaan idee om de technasiumleerlingen stage te laten lopen bij Intergas. Het bedrijf werkte voorheen al veel samen met het Technasium en dit project is al pratend tot stand gekomen. Louis Visser, die zelf werkzaam is als Product Development Engineer bij Intergas, geeft aan dat het samenwerken met de middelbare scholieren gemakkelijker is dan hij had verwacht:
“Je moet techniek leuk vinden. Dat is wel belangrijk als je hier stage wilt lopen. Als je daar passie voor hebt, word je gemotiveerd. Ze zijn hier altijd netjes op tijd en het contact gaat goed.”
Louis zou het andere opdrachtgevers ook aanraden om samen te werken met middelbare scholieren. Hij zegt hierbij wel dat er voldoende ruimte en supervisie moet zijn. De contacturen met de leerlingen zijn maar drie uur per week, wat heel weinig is. Omgerekend hebben de leerlingen ongeveer een werkweek om alles bij Intergas te doen. Dat is sowieso al een hele uitdaging.
Louis benoemt dat het heel belangrijk is dat zo’n project niet alleen een tijdsinvestering voor de opdrachtgever is. Het project betreft een vraagstuk dat echt speelt voor Intergas. Door het een beetje slim te organiseren, is het win-win. De leerlingen hebben een mooie stageplek en Intergas heeft, in ieder geval aan de meetopstelling, en waarschijnlijk ook aan het resultaat iets dat zij in hun product gaan toepassen en gaan verkopen.
Intergas
Intergas is de grootste cv-ketelfabrikant van Nederland. Ze maken per dag meer dan 1.000 cv-ketels. De helft van deze ketels blijft in Nederland, de andere helft gaat naar landen zoals Italië, Engeland en de Verenigde Staten. Op de locatie in Coevorden zijn twee fabrieken waar de ketels in elkaar worden gezet. Er werken 40 mensen op de afdeling waar Luuk, Rick en Frederick stagelopen: Research & Development, oftewel de Ontwikkelafdeling. Hier worden de cv-ketels en warmtepompen ontworpen, ontwikkeld en getest. In totaal kent het bedrijf zo’n 500 werknemers.
Intergas kenmerkt zich in dat zij alles in het proces zelf doen. Ze bedenken en maken alles in-house en beschikken hierdoor zelf over alle kennis. In tegenstelling tot de meeste concurrenten, die de onderdelen en kennis vaak inkopen. Dat betekent voor Intergas een grote uitdaging. Het is veel werk om alles te bedenken en ontwerpen. Voor Louis Visser is de uitdaging van alles zelf ontwikkelen voor hem als Product Development Engineer wat zijn werk zo leuk maakt.