Home » Keuzecolleges vwo

Keuzecolleges vwo

Keuzecolleges zijn bijzondere O&O-opdrachten. 2 projectdagen worden verzorgd door de Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool, NHL Stenden Hogeschool en Van Hall Larenstein. Je kunt kiezen uit 10 onderwerpen.

Keuzecolleges vwo 2023-2024

De O&O-opdrachten voor de Keuzecolleges vwo zijn gemaakt door een docent van Rijksuniversiteit Groningen of een hogeschool, samen met een O&O-docent. Er is keuze uit maar liefst 10 verschillende onderwerpen.

De 1e projectdag op vrijdag 1 december ga je naar de Rijksuniversiteit of een hogeschool. Je volgt er bijvoorbeeld colleges, workshops en/of practica.

Met het Keuzecollege heb je de kans je kennis te verdiepen, je competenties en vaardigheden verder te ontwikkelen. Zo maak je echt kennis met een mogelijke vervolgopleiding.

Na 1 december werk je met je team aan de opdracht en op 1 februari 2024 presenteer je jullie onderzoek, ontwerp of oplossing op de universiteit of de hogeschool tijdens de 2e projectdag. De docent(en) beoordelen mede jullie resultaat en hebben dus invloed op het cijfer voor het O&O- project.

Praktisch

1e projectdag: vrijdag 1 december 2023
2e projectdag: donderdag 1 februari 2024

Beide projectdagen starten om 10.15 uur en duren tot 15.00 uur.

Meld je via het formulier onderaan de pagina aan voor het Keuzecollege vwo. Aanmelden kan t/m 10 november.

  • Geef je voorkeur aan voor 3 verschillende onderwerpen.
  • Als alle aanmeldingen binnen zijn, wordt een indeling gemaakt en ontvang je bericht over aan welk Keuzecollege je deelneemt.
  • We doen ons best om zoveel mogelijk de 1e keus te honoreren.

Na 17 november krijg je per e-mail de uitnodiging voor de 1e projectdag inclusief waar je precies moet zijn.

Je kunt kiezen uit 10 onderwerpen

De opdrachtgever wil een onderzoek en een eindrapport waarin duidelijk aangegeven wordt of en hoe mijnbouw op asteroïden aangepakt zou moeten worden.

Door: Rijksuniversiteit Groningen
Locatie: Groningen
Studierichting: Sterrenkunde en Scheikunde

De opdrachtgever wil graag advies over welke beschikbare afvalstromen er zijn voor de omzet naar chemische producten. Ook wil hij graag weten welke chemische producten wenselijk zijn voor een duurzamere samenleving.

Door: Rijksuniversiteit Groningen
Locatie: Groningen
Studierichting: Scheikunde

De opdrachtgever vraagt je om, naar aanleiding van experimenten, uitwerkingen en conclusies hoeveel actieve kool per maand nodig is om huishoudelijk afvalwater te zuiveren van thuismedicatie zoals b.v. paracetamol en diclofenac.

Door: Rijksuniversiteit Groningen
Locatie: Groningen
Studierichting: Scheikunde en Watertechnology

De opdrachtgever wil dat je op zoek gaat naar het gebruik van wiskunde curves in je eigen omgeving, zoals in gebouwen, voertuigen of kunst. Vervolgens wil de opdrachtgever dat je een machine ontwerpt die deze curve uit zichzelf kan namaken.

Door: Rijksuniversiteit Groningen
Locatie: Groningen
Studierichting: Wiskunde

De opdrachtgever vraagt je te komen met een oplossing voor fysiotherapeuten om de vorderingen die patiënten maken met (vaak saaie) thuisoefeningen middels technologie en een computergadget te verbeteren. Krijg jij meer mensen in beweging?

Door: Rijksuniversiteit Groningen
Locatie: Groningen
Studierichting: Biomedical Engineering

De opdrachtgever wil dat je een manier bedenkt en ontwerpt om je fietshelm veilig en gemakkelijk op te kunnen bergen als je met je fiets op je plaats van bestemming bent aangekomen, omdat je er niet de hele dag mee rond wil blijven lopen.

Door: Hanzehogeschool Groningen
Locatie: Groningen
Studierichting: Industrieel Product Ontwerp

De opdrachtgever vraagt je om een chip te ontwerpen. Deze chip, die wordt gemaakt uit lamineerfolie, simuleert het menselijk spijsverteringskanaal, zodat het gebruikt kan worden om de opname van orale geneesmiddelen te monitoren.

Bij dit Keuzecollege krijg je voorwerk toegestuurd dat je voor de 1e projectdag ter voorbereiding moet doen. 

Door: Rijksuniversiteit Groningen
Locatie: Groningen
Studierichting: Farmacie, Biologie, Biomedical Engineering

De opdrachtgever vraagt hoe je de echtheid van sojadrink kunt controleren. Heb je je wel eens afgevraagd wat er echt in jouw sojadrink zit? Een groot deel van de soja die wereldwijd verbouwd wordt is genetisch gemanipuleerd (GM). Help mee met onderzoek naar hoe het gebruik van GM soja in sojadrink op het laboratorium aangetoond kan worden.

Door: Van Hall Larenstein
Locatie: Leeuwarden
Studierichting: Voedingsmiddelentechnologie en Forensisch laboratoriumonderzoek

De opdrachtgever vraagt jullie een plan te ontwikkelen om met gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) de luchtkwaliteit te verbeteren en de impact van vervuilende voertuigen te verminderen. Jullie gaan automerken op basis van afbeeldingen herkennen en het neuraal netwerk trainen om dit steeds beter te doen.

Door: NHL Stenden Hogeschool
Locatie: Leeuwarden
Studierichting: Kunstmatige Intelligentie

De opdrachtgever vraagt je de gegevens van meetstations over de afnemende donkerte in Nederland te onderzoeken en toe te passen. Ook ontwikkel je een programma waarmee de gegevens van de meetstations geanalyseerd kunnen worden.

Programmeerervaring is handig, maar niet vereist als je affiniteit hebt met computers en hier meer over wilt leren.

Door: Rijksuniversiteit Groningen
Locatie: Groningen
Studierichting: Biologie en Sterrenkunde

Meld je aan voor het Keuzecollege vwo

Aanmelden Keuzecolleges vwo

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.