Home » Keuzecolleges vwo

Keuzecolleges vwo

Keuzecolleges zijn bijzondere O&O-opdrachten. 2 projectdagen worden verzorgd door de Rijksuniversiteit Groningen en WaterCampus Leeuwarden. Je kunt kiezen uit 9 onderwerpen.

Keuzecolleges vwo 2022-2023

De O&O-opdrachten voor de Keuzecolleges vwo zijn gemaakt door een docent van Rijksuniversiteit Groningen, samen met een O&O-docent. Er is keuze uit maar liefst 9 verschillende onderwerpen.

De 1e projectdag op vrijdag 25 november ga je naar de Rijksuniversiteit of de WaterCampus. Je volgt er bijvoorbeeld colleges, workshops en/of practica.

Met het Keuzecollege heb je de kans je kennis te verdiepen, je competenties en vaardigheden verder te ontwikkelen. Zo maak je echt kennis met een mogelijke vervolgopleiding.

Na 25 november werk je met je team aan de opdracht en op 2 februari 2023 presenteer je jullie onderzoek, ontwerp of oplossing op de Rijksuniversiteit of de WaterCampus tijdens de 2e projectdag. De universitaire docent(en) beoordelen mede jullie resultaat en hebben dus invloed op het cijfer voor het O&O- project.

Praktisch

1e projectdag: vrijdag 25 november 2022
2e projectdag: donderdag 2 februari 2023

Beide projectdagen starten om 9.30 uur en duren tot 15.00 uur.

Meld je via het formulier onderaan de pagina aan voor het Keuzecollege vwo. Aanmelden kan t/m 4 november.

  • Geef je voorkeur aan voor 3 verschillende onderwerpen.
  • Als alle aanmeldingen binnen zijn, wordt een indeling gemaakt en ontvang je bericht over aan welk Keuzecollege je deelneemt.
  • We doen ons best om zoveel mogelijk de 1e keus te honoreren.

Rond 16 november krijg je per e-mail de uitnodiging voor de 1e projectdag inclusief waar je precies moet zijn.

Je kunt kiezen uit 9 onderwerpen

De opdrachtgever wil een ontwerp van een zachte robotgrijper om aardbeien te plukken. De robotgrijper moet bij de bestaande robot van de Rijksuniversiteit Groningen passen.

Door: Rijksuniversiteit Groningen
Locatie: Groningen
Studierichting: Robotica, Werktuigbouwkunde

De opdrachtgever wil dat je onderzoekt wat er kan gebeuren met de antiobioticumresistentie van bacteriën als patiënten hun antibioticumkuur niet goed afmaken. Daarnaast wil de opdracht gever dat je een flyer maakt met patiënteninformatie over de gevaren van het vroegtijdig stoppen met een antiobioticumkuur.

Bij dit Keuzecollege krijg je voorwerk toegestuurd dat je voor de 1e projectdag ter voorbereiding moet doen. 

Door: Rijksuniversiteit Groningen
Locatie: Groningen
Studierichting: Geneeskunde, Biomedische wetenschappen

De opdrachtgever wil een onderzoek en een eindrapport waarin duidelijk aangegeven wordt of en hoe mijnbouw op asteroïden aangepakt zou moeten worden.

Door: Rijksuniversiteit Groningen
Locatie: Groningen
Studierichting: Lucht- en Ruimtevaarttechniek

De opdrachtgever vraagt een uitgewerkt en getest ontwerp voor een hulpmiddel waarbij beenspieren getraind kunnen worden. Dit hulpmiddel moet er of voor zorgen dat ouderen hun beenspieren kunnen trainen, zodat zij minder snel vallen. Of het hulpmiddel moet er voor zorgen dat geblesseerde bedlegerige topsporters hun beenspieren kunnen trainen, zodat zij na hun ziekenhuisopname weer verder kunnen met het beoefenen van hun sport.

Door: Rijksuniversiteit Groningen
Locatie: Groningen
Studierichting: Biomedical Engineering

De opdrachtgever wil graag advies over welke beschikbare afvalstromen er zijn voor de omzet naar chemische producten. Ook wil hij graag weten welke chemische producten wenselijk zijn voor een duurzamere samenleving.

Door: Rijksuniversiteit Groningen
Locatie: Groningen
Studierichting: Chemische Technologie

De opdrachtgever wil dat je een Machine Learning model traint en test om op een eerlijke manier te selecteren. Een AI zonder bias.

Door: Rijksuniversiteit Groningen
Locatie: Groningen
Studierichting: Kunstmatige Intelligentie

De opdrachtgever wil dat je op zoek gaat naar het gebruik van wiskunde curves in je eigen omgeving, zoals in gebouwen, voertuigen of kunst. Vervolgens wil de opdrachtgever dat je een machine ontwerpt die deze curve uit zichzelf kan namaken.

Door: Rijksuniversiteit Groningen
Locatie: Groningen
Studierichting: Wiskunde

De opdrachtgever vraagt je om een chip te ontwerpen. Deze chip, die wordt gemaakt uit lamineerfolie, simuleert het menselijk spijsverteringskanaal, zodat het gebruikt kan worden om de opname van orale geneesmiddelen te monitoren.

Bij dit Keuzecollege krijg je voorwerk toegestuurd dat je voor de 1e projectdag ter voorbereiding moet doen. 

Door: Rijksuniversiteit Groningen
Locatie: Groningen
Studierichting: Farmacie, Biologie, Biomedical Engineering

De opdrachtgever wil dat je een schoenzool ontwerpt gemaakt van verschillende bioplastics en dat je de bruikbaarheid van deze bioplastics vergelijkt.

Door: WaterCampus Leeuwarden
Locatie: Leeuwarden
Studierichting: Watertechnologie, Chemische Technologie

Meld je aan voor het Keuzecollege vwo

Aanmelden Keuzecolleges vwo

© 2023 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.