Groepsfoto viruskenner Suriname

Kennis als antivirus - een bezoek aan Suriname

In 2018 doen technasia in heel Nederland mee aan het Viruskennerproject voor de Technasium Top Award. Een wedstrijd voor derdeklassers van het technasium. Het doel van dit project is leerlingen meer kennis bij te brengen over virussen en hoe je deze voorkomt. Technasiumleerlingen kruipen in de huid van wetenschappers. Ze gaan aan de slag met de volgende uitdagende opdracht: maak een risicoanalyse op basis van kennis over virussen en uitbraken in het verleden en stel een preventieadvies of protocol op om een wereldwijde uitbraak zoveel mogelijk te voorkomen. 

Onze netwerkcoach Wilco Zwiers reisde voor het project Viruskenner af naar Suriname. Lees hier zijn verslag.

 

Kennis als antivirus. Niet alleen in Nederland, maar misschien nog wel belangrijker in Indonesië en Suriname. Landen met een tropisch klimaat, andere levensstandaard en hygiëne, landen waar virussen op de loer liggen, infecties veel voorkomen en behandelingen minder beschikbaar zijn. Beschikbaarheid van kennis als preventie kan hier levens redden. Vandaar dat viruskenner ook in deze landen al een paar jaar actief is. Dit jaar had ik de eer om naar Paramaribo af te reizen om de eindpresentaties van de leerlingen van de A. Hoogendoorn Atheneum, Prinses Amalia basisschool en de vrije school te bekijken en te beoordelen.

Acht weken in teams aan de slag
Terwijl 4000 leerlingen in Nederland zich buigen over mogelijke risicovirussen en preventie tegen infectie van deze virussen, gebeurt hetzelfde aan de andere kant van de wereld. Acht weken lang werkten de leerlingen in teams aan het viruskenner project in opdracht van professor Eric van Gorp. Met een echte kick off, artsen als coach die tips en adviezen gaven en een echte eindpresentatie met deskundige jury.

Verrassende oplossingen en ideeën
Leerlingen uit groep 6 hadden contact gelegd met plaatselijke artsen als expert en verrasten ons met preventiefilmpjes en gummetjes met vlaggen. De atheneum leerlingen hadden een smartphonehoesje ontwikkeld dat van kleur verandert na detectie van het norovirus en een app om reizigers te informeren. Daarnaast konden ze erg goed uitleggen hoe de virussen werken en wat de symptomen zijn. Groep 6 leerlingen die feilloos de verschillende ontwikkelingsstadia van het HIV virus kunnen uitleggen, petje af. Als deze leerlingen zouden meedoen aan de Techasium Top Award dan zouden zij zeker geduchte concurrentie zijn voor de andere deelnemers.

Trots
Daarnaast viel me het enorme enthousiasme en de trots op waarmee ze voor de groep stonden. Deelname aan viruskenner is goed voor de portfolio’s van de leerlingen waarmee ze een grotere kans maken om te kunnen studeren in Nederland. In Nederland vinden we het Technasium vanzelfsprekend en rijgen we het ene mooie project na het andere aan elkaar. Een bezoek aan scholen in Paramaribo doet je weer beseffen hoe uniek en goed ons Technasium onderwijs is. En dat we trots mogen zijn op de faciliteiten die we op de scholen hebben.

Tip deelnemers Technasium Top Award
Ondanks de jetlag heeft dit bezoek me weer veel energie gegeven om een mooie einddag van de Technasium Top Award in Nederland te organiseren. Met als tip voor de deelnemende teams om op 5 juni met net zoveel trots en enthousiasme je advies te presenteren als de leerlingen in Paramaribo. Want besef dat het heel bijzonder is om in de finale te mogen staan van een mooi project als Viruskenner.