winnaar technasium 2018

Jongeren maken het Slimste Huis nog slimmer

Hoe kunnen ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen? Jongeren hebben daarover uitstekende ideeën. Dat blijkt uit een wedstrijd uitgeschreven door het Slimste Huis Alkmaar. Het Slimste Huis is een initiatief van Gemeente Alkmaar en Smart Homes,. Het huis staat boordevol voorzieningen en technische snufjes die senioren in staat stellen langdurig van hun eigen woonomgeving te blijven genieten. Leerlingen van Technasium netwerk Noord-Holland werden uitgedaagd om het Slimste Huis nog slimmer te maken. CSG Jan Arentsz kwamen als winnaar uit de bus.
Leerlingen verplaatsen zich in de oudere generatie
Meer dan 250 jongeren in de leeftijd van 13 tot 15 jaar gingen de uitdaging aan. Uiteraard werd het Slimste Huis bezocht. Opa’s, oma’s en zelfs mensen in de buurt vroegen de leerlingen wat zij nodig hebben om op latere leeftijd zelfstandig en comfortabel te kunnen wonen. Het resultaat varieerde van slimme aanpassingen in de (keuken)kastjes tot ondersteuning bij het medicijngebruik en bewegen. De scholieren hebben hiermee laten zien dat ze zich écht in de oudere generatie verplaatst hebben! In groepjes gingen leerlingen aan de slag met schetsen, werktekeningen, projectplannen en prototypes.

Winnaar CSG Jan Arentsz 
Tijdens een eindpresentatie beoordeelde de jury de oplossingen op originaliteit, maakbaarheid, betaalbaarheid en de realiseerbaarheid op korte termijn. Hieruit kwam na uitvoerig beraad het team van CSG Jan Arentsz als winnaar uit de bus met de krabrollator.

De krabrollator - beter manoeuvreebaar en zijwaarts bewegen
Sam en Justin presenteerden namens hun groep de “krabrollator”. Een aangepaste rollator die dankzij beweeglijke wielen nog beter manoeuvreerbaar is in kleine ruimtes of op drukke plekken. Met hun prototype demonstreerden ze dat zijwaarts bewegen gemakkelijker gaat. Met de remhendel activeer je deze nieuwe functie. Gewoon remmen en stabiel rechtdoor rijden blijft natuurlijk ook mogelijk. Hiermee lieten de leerlingen zien dat ze tegemoet komen aan de wens van de huidige en toekomstige generatie om mobiel te blijven. Deze prestatie werd beloond met een grote wisselbokaal en een bon om naar een escaperoom naar keuze te gaan.