OTIB

Innovatieve blindengeleide stok en de “Balseat” winnen derde OTIB Technasium Award

14 technasia en ruim 800 leerlingen deden dit schooljaar mee aan de OTIB Technasium Award. 11 en 18 april werd deze innovatieve ontwerpwedstrijd feestelijk afgesloten met twee grote finales bij het Keizer Karel College en in de Wereld voor Techniek van MBO in Amersfoort. Grote winnaars werden het Ichthus Lyceum uit Driehuis met een innovatieve blindengeleidestok en het Cals College met de “Balseat”. De winnende teams gingen er met 200 euro en een passend kunstwerk vandoor.

Wat is OTIB?
OTIB is het opleidingsfonds voor de installatietechniek. Nu en in de toekomst dreigt een tekort aan hoog opgeleid technisch personeel die voor de noodzakelijke innovatie in de branche moet gaan zorgen. Vandaar dat OTIB en Stichting Technasium de handen ineen geslagen hebben en voor het derde jaar op rij een innovatiewedstrijd organiseerden waarbij de deelnemende technasia werden ondersteund door een lokale installateur.

Het vraagstuk - Hoe kunnen jongeren met een handicap op kamers wonen?
Vraagstuk dit keer was om een technische toepassing te ontwerpen waarmee jongeren met een handicap ook op kamers kunnen gaan wonen tijdens hun studie. Nieuw dit jaar was de focus op “de persona”, een verdieping in de persoon waarvoor de leerlingen de technische toepassing ontwerpen. Deze toevoeging heeft een duidelijke kwaliteitsverbetering opgeleverd ten opzichte van eerdere edities en kwamen zeker bij de twee winnende teams goed naar voren.

Onder de indruk van de ontwerpen
De leerlingen presenteerden met veel flair hun ontwerpen aan een vakjury bestaande uit medewerkers van OTIB, Stichting Technasium en deskundigen van een installateur. De jury zag onder meer digitale diensten voor contact tussen studenten en voor het meten van het welbevinden, diverse praktische hulpmiddelen en de rolstoel 2.0. Onder indruk waren zowel de vakjury als de leerlingenjury van een aantal heel praktische en relatief snel te produceren ontwerpen, zoals een handige snijplank voor iemand met een arm, diverse slimme keuken innovaties met draaibare kookplaten en beweegbare kasten en ook een stressmeter waarbij vrienden worden ingeschakeld voor een student met een psychische stoornis.

De winnaars

The Balseat
Na een uitgebreid jury beraad viel uiteindelijk het besluit de “Balseat” van het Cals uit Nieuwegein tot winnaar uit te roepen. Hun op een bal balancerende rolstoel kan over stoepranden, bospaden en vergroot de actieradius van de student met een beperking. Het product zal morgen nog niet in de winkel liggen, maar de jury denkt dat met hulp van de techneuten achter bijvoorbeeld de “Segway” en het “hoverboard”  hun “Balseat” realiseerbaar is en daarmee een grote innovatie voor de rolstoel zal betekenen.

Innovatieve blindegeleidestok
De tweede grote winnaar was de innovatieve blindegeleidestok van het Ichthus Lyceum uit Driehuis. De jury prees de eenvoud en de toevoeging van nieuwe technieken aan een bestaand hulpmiddel. Zo wordt de stok gebruikt om stroom op te wekken voor verlichting en contact met een smartphone en siri om de slechtziende te helpen bij het vinden van de weg.

Volgend jaar weer
OTIB krijgt terug op een succesvolle editie en we zijn alweer in overleg op welke wijze we deze innovatiewedstrijd een passend vervolg gaan geven.