Meesterproef met een missie

Vier havo leerlingen van het Da Vinci College werken met hart en ziel aan hun Meesterproef. Een Meesterproef met een missie. In opdracht van een bedrijf dat elektrische motoren inbouwt in oude dieselvoertuigen, bouwen ze een pruttelende en vervuilende benzine TukTuk om tot een schone en stille, elektrische variant. De leerlingen worden bij hun onderzoek, en ontwerp en bouwwerk begeleid door een expertbegeleider van de TU Delft en een aantal vakdocenten . Op 27 maart 2018 presenteren de leerlingen het resultaat van hun Meesterproef: Een op elektromotor rijdende, milieuvriendelijke en duurzame, `Sustainable TukTuk’. 

Het Bouwens van der Boijecollege voert technasium in

Schoolleider Frank Lacroix vertelt over de invoering van het technasium op het Bouwens van der Boijecollege. "De kracht van het technasium: leerlingen gaan zelf op zoek. Het is geen overdracht van docent op leerling."

Leerlingen Bonhoeffer Enschede vliegen met eigen zonnevliegtuig

8 juli 2017

Technasiumleerlingen van het Bonhoeffer College hebben een zonnevliegtuig ontwikkeld. Maandag doen ze mee aan de Flying RED Challenge. Of ze de Duitsers gaan verslaan met hun zonnevliegtuig weten ze maandag, maar de jongens van het Bonhoeffer College hebben er alle vertrouwen in. Sinds december zijn ze al bezig met de bouw van het vliegtuig op zonne-energie. De Flying RED Challenge wordt maandag gehouden in Marknesse bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum. Tegenstander is het Engelbert Kaempfer Gymnasium uit het Duitse Lemgo.

Vwo-leerlingen presenteren plannen verdubbeling N34

5 juli 2017

In totaal 330 leerlingen van vijf Drentse scholen hebben oplossingen bedacht voor de inrichting van rustplaatsen, het ontwerp van een viaduct en energieopslag rondom de verdubbeling van de N34 tussen Coevorden en Emmen. De oplossing maken deel uit van een Technasium onderwijsproject voor vwo-leerlingen. Die zijn afkomstig van De Nieuwe Veste uit Coevorden, het Roelof van Echten College uit Hoogeveen,de CSG Dingstede uit Meppel, het Hondsrug College uit Emmen en het Dr. Nassau College uitAssen en Gieten en presenteren morgen hun plannen tijdens de finale van het project op het provinciehuis in Assen.

Leerlingen Damstede ontwerpen nieuwe brug in Amsterdam-Noord

30 juni 2017

Hallo wij zijn Emma, Amy, Aura en Anne en zitten in het tweede jaar van vwo van Damstede Lyceum, een ‘Technasium’. Wij doen allemaal ‘Technasium’ omdat het nieuw is en het leek ons wel interessant, je leert er onderzoeken , ontwerpen, bouwen en andere dingen met techniek. Dit alles in opdracht van een professionele opdrachtgever. Er is aan onze klas gevraagd om een stukje voor I love Noord te schrijven, dat vonden wij natuurlijk super leuk.

De robot van Senne (12) lost Rubiks kubus binnen 100 seconden op

15 juni 2017

Zelf handmatig de Rubiks kubus oplossen is nog een stap te ver. Maar een robot nabouwen en verbeteren die dat wél kan, daar draait de 12-jarige Senne Versteeg uit Vianen zijn hand niet voor om. De leerling van 2 vwo Technasium van het Cals College Nieuwegein is van jongs af aan gefascineerd door robots. "Het spreekt me aan dat ze zonder fouten de hele tijd hetzelfde kunnen doen."

Verkeersveiligheid bij nieuw Merlet onder de loep

9 juni 2017

Leerlingen van het Merletcollege in Cuijk onderzoeken zelf hoe het is gesteld met de verkeersveiligheid rondom de Katwijkseweg. De school betrekt na de herfstvakantie een gloednieuwe school aan deze weg. "Tot nu toe zijn er een paar plekken die eruit springen", zegt docent Jan van Kessel. "Zo is de bij de Maasboulevard een nieuwe voorrangsweg aangelegd zonder haaientanden, terwijl deze wel kruist met andere wegen. Voor veel leerlingen is dit verwarrend en kan dit mogelijk tot gevaarlijke situaties leiden."

Leerlingen Dalton maken toeristische route-app

22 mei 2017

Leerlingen van het Technasium van het Dalton Lyceum Barendrecht hebben maandag een nieuwe route-app voor een wandel- en fietsroute door Dordrecht gepresenteerd. De Dordtse wethouder Piet Sleeking mocht de app in 'ontvangst' nemen in het Onderwijsmuseum. De samenwerking tussen het Onderwijsmuseum en het Technasium maakt het nog makkelijker voor toeristisch bezoek om straks hun weg te vinden in het centrum van Dordrecht.
In totaal 36 Havo en Vwo-leerlingen van het Technasium in Barendrecht gingen aan de slag met de ontwikkeling van een app. Deze moest aan verschillende eisen voldoen zoals toegankelijkheid, gebruiksgemak en aansluiten bij de doelgroep van toeristisch bezoek. De route moest bovendien een aansprekend alternatief bieden in plaats van de kortste weg naar het centrum vanaf het Onderwijsmuseum.

JFC-scholieren winnen met zelfdrogende douche

18 april 2017

Gaby Hoving, Léon Huijbregts, Anique Florijn en Lyès Roling hebben zich geplaatst voor de landelijke finale van wedstrijden die zijn georganiseerd door het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor het Technisch Installatie Bedrijf (OTIB). De technasiumleerlingen van het JFC, die werden begeleid door een docent en technisch dienstverlener Leertouwer, kregen de opdracht om een aanpassing te bedenken in een studentenwoning. Zij deden onderzoek naar de problemen van een student in een rolstoel. Ze bedachten een zelfdrogende douche, die ook nog eens duurzaam bleek. Hun ontwerp werd door de jury beoordeeld met de hoogste score tijdens de regiofinale.

Go Dutch!

21 maart 2017

Need to recruit multilingual, creative problem solvers experienced in working in teams and on a wide variety of challenges? Then Go Dutch. In 2015, Sophianum school in Gulpen were keen to work with a life sciences research centre in Cambridge. Harriet Fear, CEO of OneNucleus was approached and she worked hard to find an appropriate partner which would commit to a long term and hopefully, symbiotic relationship. She succeeded - thank you Harriet. The Babraham Institute accepted the challenge and a team of their scientists are presenting projects, in English, to the students in Gulpen (near Maastricht) as this was typed. The Dutch students are fluent in English and study at least three languages including their own. Communication throughout the exercise continues via email, weekly videos and Skype.

Pagina's