Coert de Koning

Quote Coert de Koning

"Ik houd ervan om dingen te maken"

In deze rubriek kijken oud-technasiumleerlingen terug op hun tijd op het technasium. Deze keer is dat Coert de Koning (20 jaar), die in 2014 is geslaagd op het Markland College Oudenbosch. Inmiddels zit hij in het derde jaar van de studie Werktuigbouwkunde aan de TU Delft.

Hoe is het nu met... Coert de Koning? Oud-technasiumleerlingen blikken terug

Waarom heb je voor deze studie gekozen? (Hoe) heeft het technasium-onderwijs een rol in die keuze gespeeld?
“De combinatie van theorie en praktijk spreekt me erg aan. Je krijgt veel wis- en natuurkunde maar je past het ook gelijk toe. Alleen theorie, dat is niks voor mij. Ik houd ervan om daarnaast ook dingen te doen en te maken. Ik denk dat het technasium wel voor een deel heeft bijgedragen aan die keuze. Het Markland College staat in de buurt van Shell Moerdijk dus daarvoor hebben we meerdere projecten gedaan. Verder heb ik toen niet specifiek werktuigbouwkundige projecten gedaan maar wel projecten die erbij in de buurt kwamen, waardoor ik al wel wist waar mijn interesses lagen. Ook heb ik natuurlijk projecten gedaan die ik minder leuk vond, waardoor ik ook gelijk wist wat ik in ieder geval niet wilde.”

Hoe heb je het technasium ervaren?
“Ik heb het technasium met veel plezier gedaan. Ik vind het leuk om in een groepje te werken aan een project. Je kwam op plekken waar je normaal gesproken als leerling niet zo snel komt, zoals bedrijven. Daar kwamen we soms in gesprek met hoge mensen binnen die bedrijven. Dat zijn natuurlijk mooie kansen voor middelbare scholieren, die je bij andere vakken niet zo snel krijgt. Ik denk dat deze ervaring met het bedrijfsleven zeker een meerwaarde heeft.”

Wat heb je nu nog aan je technasiumopleiding?
“Bij Werktuigbouwkunde leer je om projecten systematisch aan te pakken door verschillende oplossingen voor problemen te bedenken. Dat had ik op het technasium al veel gedaan, dus op dat gebied had ik een voorsprong. Net als op het gebied van presenteren. En dan niet alleen voor de klas, maar ook voor het bedrijfsleven.”

Wat is je leukste herinnering aan het technasium?
“In de derde klas hebben we een keer een project gedaan voor een snoepfabrikant in Roosendaal. De opdracht was om een speelsnoepje te ontwerpen, met als achterliggend idee dat kinderen zich beter kunnen concentreren als ze iets in hun handen hebben. Wij hebben toen een soort Lego-snoep bedacht, waarmee kinderen iets kunnen bouwen. Het leuke van de opdracht was dat al het bedachte snoep ook echt werd gemaakt.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
“Ik ben nu bijna klaar met mijn bachelor. Voor volgend jaar heb ik gesolliciteerd om mee te doen aan een project om een auto op waterstof te maken die extreem zuinig is. Dat lijkt me heel gaaf. Het jaar daarna ga ik een master doen. Welke precies weet ik nog niet. Misschien gewoon de master Werktuigbouwkunde, maar daarbinnen zijn nog verschillende tracks mogelijk. Later zie ik mezelf wel met een groep iets nieuws bedenken, het liefst iets wat met auto’s te maken heeft.”

Heb je een tip, advies of iets dat je aan alle technasiumleerlingen van nu wilt meegeven?
“Ze moeten gewoon doen wat ze leuk vinden. Doe verschillende projecten om erachter te komen waar je interesses liggen. Probeer creatief en out-of-the-box te denken, dan word je ook sneller serieus genomen.”