In de persconferentie van 20 mei riep minister-president Mark Rutte jongeren op: ‘Kom met je ideeën om deze Coronacrisis voor jongeren makkelijker te maken’. Op Instagram herhaalde hij zijn oproep en konden jongeren reageren. Heke Moers was één van de jongeren die reageerde. Haar idee was om een routekaart voor jongeren te maken, omdat het heel onduidelijk is welke regels nu gelden. Tot haar verrassing werd Heke, technasiumleerling van ’t Hooghe Landt in Amersfoort, uitgenodigd om met 9 andere jongeren langs te komen op het Catshuis om hun ideeën te bespreken met de premier.
Heke vertelt over deze bijzondere ervaring
‘Hallo! Ik ben Heke en ik ben 14 jaar oud. Ik zit in VWO3 van ’t Hooghe Landt. Ik ben woensdag 3 juni langs geweest bij de minister-president in het Catshuis met 9 andere jongeren.
Ik kreeg een persoonlijk berichtje via Instagram en werd daarna gebeld: ‘Zou je het leuk vinden om aanstaande woensdag langs te komen in het Catshuis samen met 9 andere jongeren?’ ‘Ja!’ antwoordde ik meteen. ‘De aanvang is tussen 13:30 en 14:00 en dan komt de minister-president tussen 14:00 en 14:15.’
Minister-president? Werd ik nou echt uitgenodigd om te komen praten met dé minister-president? Ik heb twee dagen lang de grootste lach op mijn gezicht gehad, maar het was ook heel lastig. Vanwege de pers mocht het nergens gedeeld worden, dus de enige die het wisten waren mijn ouders en mijn zusje.
Woensdagochtend volgde ik gewoon de lessen. Niemand die wist dat ik twee uur later in het Catshuis zou zitten. Eerst een autoritje naar Den Haag, wat voor best wat zenuwen zorgde. We reden door een drukke straat met hoge gebouwen. Middenin die drukte ligt ergens een poort waar twee mensen van de Koninklijke Marechaussee wachtten. Mijn vader en ik moesten ons ID-bewijs laten zien en daarna mochten we doorrijden. Je rijdt door een park en alle drukte van de stad is opeens weg.
We parkeerden de auto en na een paar minuten werden we opgehaald. We werden begeleid naar de tuin, want het was mooi weer. Er was een groot grasveld en er stond al een kring klaar waar we zouden gaan zitten. We kregen een alcoholvrije cocktail en maakten vast kennis met elkaar. We waren aan het praten toen ik opeens een stem hoorde: ‘Hallo, allemaal!’ Ik draaide me om en ik zag dat Mark Rutte recht voor me stond. We gingen gelijk in de kring zitten en Rutte begon. Eerst deden we een namenrondje, daarna vroeg hij aan iedereen hoe we deze periode door zijn gekomen. Het was een gezellig gesprek en Mark Rutte toonde oprechte interesse in ons. Onze ideeën werden besproken en we werden gelijk gekoppeld aan mensen. We werden niet alleen door de premier geholpen, maar ook door elkaar. En mijn idee voor een routekaart om de maatregelen duidelijker te maken, werd goed ontvangen.
We gaan de ideeën nu verder uitwerken en onze gegevens worden gedeeld met specialisten die ons kunnen helpen. De andere jongeren en ik houden contact; het klikte goed tussen iedereen. Het was een hele gezellige en leerzame dag en een ervaring om nooit te vergeten!’
Coronaprojecten
Verschillende technasiumscholen voeren op dit moment O&O-projecten uit met het Coronavirus als thema. Projecten over de anderhalvemetersamenleving en -school, maar bijvoorbeeld ook projecten op het gebied van preventie en infectiebestrijding.
Een actueler en urgenter thema is er niet en door de coronamaatregelen moesten docenten razendsnel het onderwijs aanpassen. De coronaprojecten hebben daarom veelal een hybride vorm waarbij nieuwe online onderwijsvormen worden ingezet.
Het is goed om te zien dat ook de premier ziet dat het perspectief en de ideëen van jongeren een waardevolle bijdrage kunnen leveren. We gaan de resultaten van de verschillende coronagerelateerde projecten op het Technasium bundelen en aanbieden aan de regering.