Technasium Brandweer Award
Technasium Brandweer Award
Technasium Brandweer Award
Technasium Brandweer Award
Technasium Brandweer Award
Technasium Brandweer Award

Meer foto's
(5)

Harens Lyceum wint Technasium Brandweer Award in Groningen

Met het idee van de Supersproeier 2000 heeft het Harens Lyceum de finale van de Technasium Brandweer Award in Groningen gewonnen. Dit team bedacht een sprinklerinstallatie die geheel is verwerkt in de afzuigkap en die brand detecteert via een sensor.

Tijdens deze middag streden teams van het Stadslyceum, het Ubbo Emmius, het Harens Lyceum en het Praedinius Gymnasium om de eerste, tweede en derde prijs van de Technasium Brandweer Award. De opdracht: bedenk een innovatieve technische voorziening om woningbrand te voorkomen of zodanig te beperken dat 65-plussers voldoende tijd hebben om zichzelf in veiligheid te brengen. Alle vier de scholen vaardigden hun twee beste teams af. Deze teams probeerden de jury ervan te overtuigen dat hun idee het allerbeste en het meest origineel was. De meest uiteenlopende ideeën kwamen voorbij: van een deur die automatisch uit het kozijn valt bij brand tot glow in the dark-strips die ouderen naar de dichtstbijzijnde uitgang sturen.

Na de acht presentaties ging de jury in beraad en kregen alle leerlingen en hun begeleiders een rondleiding door de brandweerkazerne. Na lang wikken en wegen kwam de jury tot een oordeel en ging een team van het Harens Lyceum er met de hoofdprijs vandoor, met hun Supersproeier 2000. Zowel het idee zelf als de presentatie vielen in de smaak: de leerlingen maakten een werkend prototype van een keuken waarbij het schuim uit de afzuigkap naar beneden kwam. De jury roemde verder hun goede presentatie, teamwork, en het feit dat ze een koppeling hadden gemaakt met de vluchttijd uit het huis. De tweede plek ging naar een team van het Praedinius met hun idee van de Panfire Killer: een soort sprinklerinstallatie die is ingebouwd in de afzuigkap. Een team van het Stadslyceum ging er vandoor met de derde prijs. Zij bedachten een pratende rookmelder: als er brand is, wordt de oudere door een computerstem naar buiten begeleid.