Innovatieprijs

Goois Lyceum wint Innovatieprijs van Stichting Technasium en Bouwend Nederland

Leerlingen van het Goois Lyceum in Bussum hebben de Innovatieprijs van Stichting Technasium en Bouwend Nederland gewonnen. De prijs werd dit jaar voor het eerst georganiseerd, met als doel om op zoek te gaan naar innovaties in de bouw- en infrasector en daarmee leerlingen te interesseren voor deze branche. De leerlingen zijn aan de slag gegaan met onderwerpen waar de bouw de komende vijf jaar mee te maken kan krijgen. Vrijdag 3 juni kwamen de scholieren bij elkaar op de Bouwcampus van de TU Delft om hun ideeën te pitchen.

Jules, Tim en Nicoline van het Goois Lyceum hebben in opdracht van Ector Hoogstad Architecten uit Rotterdam uitgebreid onderzoek gedaan naar manieren om schoolgebouwen te verduurzamen. Tijdens de finale van de Innovatieprijs presenteerden zij een compleet stappenplan voor scholen om duurzamer te worden. Niet alleen met technische oplossingen, maar juist ook met veel aandacht voor bewustwording en gedrag van de gebruikers. Uit handen van Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, ontvingen de leerlingen een cheque van 1000 euro die ze kunnen gebruiken voor hun vervolgstudie.

De jury beoordeelde alle inzendingen op de vraag of deze vernieuwend zijn voor de sector, de maatschappelijke relevantie en de toepasbaarheid. Volgens de jury speelde het ontwerp van het Goois Lyceum voor een duurzame school ook in op gedragsverandering, waardoor hun creatieve ideeën verder reikten dan techniek alleen. Hierdoor was dit idee ook het meest maatschappelijk relevant.

De tweede prijs ging naar Redouan, Stanja, Leon en Frederique van het Calandlyceum in Amsterdam, die een podzolontspanner hadden ontwikkeld om het opbarstingsprobleem in kleilagen tegen te gaan. De aanmoedigingsprijs ging naar Esmee, Zayon en Luuk van het Niftarlake College in Maarssen. Dit team had het briljante idee om met koffieprut methaangas op te vangen in koeienstallen.

Innovatieprijs

Foto's: René van den Burg