gevorderdencertificaat stichting technasium

Eerste gevorderdencertificaat Stichting Technasium uitgereikt

Begin november ontving O&O-docent Josine Görtzen van het Varendonck College in Asten het allereerste gevorderdencertificaat van Stichting Technasium. Een mooie prestatie, maar Josine vindt het niet meer dan logisch om te blijven leren. “Op het technasium ben je steeds opnieuw nieuwe opdrachten aan het uitvoeren samen met de leerlingen. Zij ontwikkelen zich voortdurend en dat wil ik ook blijven doen.”

Stichting Technasium biedt de trainingen voor het gevorderdencertificaat aan sinds het schooljaar 2014-2015, met als doel een verdieping aan te brengen in de scholing voor O&O-docenten. Op dit moment zijn 173 gecertificeerde O&O-docenten bezig met trainingen voor dit certificaat. Er wordt dus goed gebruik gemaakt van het traject, dat geheel vrijwillig is. Ook veel van Josines collega’s volgen trainingen voor het gevorderdencertificaat. “Iedereen binnen ons O&O-team is gecertificeerd en volgt alle vervolgtrainingen. We streven ernaar dat iedereen tijdens iedere scholingsweek een training volgt.” De O&O-docente heeft inmiddels dan ook bijna alle trainingen die momenteel op het programma staan, gevolgd. Alleen die voor Schrijverscoach mist ze nog.

Om het gevorderdencertificaat te behalen volgt een docent vier trainingen, waarvan twee onderdelen vast staan en twee keuzemodules zijn. De meest waardevolle training vond Josine de training Bedrijf in de klas. “Dit was de meest praktische training. Sindsdien herken ik veel meer mogelijkheden voor O&O-opdrachten voor bedrijven. Erg handig vond ik bijvoorbeeld ook de tip over mkb-bedrijven als opdrachtgever. Die bedrijven liet ik eerst vaak buiten beschouwing als opdrachtgever omdat ze zo klein zijn, terwijl ze wel vaak interessante opdrachten hebben waar leerlingen mee aan de slag kunnen. Maar je kunt hier een uitvoerend bedrijf naast zetten, die meer mankracht heeft om het proces te begeleiden. Een echte eye-opener.”