Home » Eerste editie Festival UNFOLD een groot succes!

Eerste editie Festival UNFOLD een groot succes!

Gepubliceerd op 30 juni 2022

Eerste editie Festival UNFOLD een groot succes!

Het Technasium enthousiasmeert en motiveert leerlingen voor de wereld van bèta en techniek. Dat hebben we dit jaar samen met onze partners en ambassadeurs ook gedaan met de eerste editie van festival UNFOLD. Na de afgelopen jaren waar leerlingen noodgedwongen veel thuis hebben gezeten kwam UNFOLD als geroepen. Een hackathon en het leren kennen van niet alleen de bètatechniek, maar ook elkaar stonden centraal tijdens de zonnige en warme week in juni bij Buitengoed de Boomgaard in Bunnik. UNFOLD bood veel technasiumleerlingen bovendien een podium om hun talenten te laten zien.

https://youtu.be/ttGJfFUHUII

Dinsdag: Opening night

Het festival start op 21 juni met de workshop Talenten en Draken voor de hackathon-deelnemers die dan hun tenten al hebben opgezet op het festivalterrein. Een activiteit waarbij zo’n 50 leerlingen van technasiumscholen uit heel Nederland elkaar beter leerden kennen. Het is een mooie groep jonge wensen; iedereen is welkom en dat is ook meteen duidelijk. Natuurlijk kan de eerste avond niet van start zonder muziek. The White Blues weten ons te verrassen met jazzmuziek en maken er meteen een feestje van.

De avond wordt vervolgd door DJ Benniewijs die de Brabantse sfeer naar Utrecht brengt. Tegelijkertijd start het spel Beelden van de toekomst en de silent disco. Er is genoeg keuze voor de leerlingen om te beslissen waar ze mee beginnen. Langzaamaan beginnen de leerlingen te wennen aan elkaar en bij de silent disco groeien ze uit tot een echte groep.

De avond wordt afgesloten terwijl de crew al lang in bed ligt, met een vuurtje en marshmallows.

Woensdag

De ochtend op 22 juni start al vroeg en de bovenbouwleerlingen beginnen gretig aan het ontbijt. De tafels liggen vol met vers brood, ruime keuze aan beleg en een aantal zijn druk bezig verse eitjes met spek te bakken. De sfeer zit er vanaf het ontbijt al goed in. En na het eten begint dan ook de kick-off van de hackathon. De opdrachtgevers Wij Techniek en Platform WOW lichten de casus over smart mobility toe. Vervolgens gaan de deelnemers in een team van 5 aan de slag in de hackathontenten. Ze worden als team begeleid door procescoaches vanuit Fontys Pulsed.

Terwijl de bovenbouwleerlingen druk bezig zijn met workshops voor de hackathon, zoals Rapid prototyping, druppelen de eerste groepen middagbezoekers al binnen.

Voor de in totaal ruim 500 bezoekende leerlingen uit de onderbouw was UNFOLD een echt festival waar ze zelf konden kijken wat ze wilden doen. De meeste activiteiten, zoals het VR Gaming, waren Ook de speeltoestellen en de zwemvijver vielen in de smaak bij veel leerlingen. Het was dan ook stralend weer.

Door de warmte was Houtje-touwtje over the Ditch, mogelijk gemaakt door Civilion, een favoriet. Leerlingen sprongen met kleding en al in de sloot om de brug die ze zelf met hout en touw hadden gemaakt te verplaatsen en over de sloot te tillen. Sommige leerlingen zaten tot hun knieën in de modder, maar je hoorde alleen maar gelach.

Ook onder de tent van de Bionic Robot Fish, aangeboden door Festo, zaten leerlingen actief te werken aan het maken van hun eigen robot fish om deze vervolgens in het zwembad te testen. Het was een geslaagde middag waar de onderbouw zich geen moment heeft hoeven vervelen.

Na het vertrek van de middagbezoekers moeten de bovenbouwleerlingen natuurlijk ook eten. Vandaag stond verse pizza en pasta op het menu. Natuurlijk werd ook de avond feestelijk afgesloten met de band Poor Favors, (de 14-jarige) DJ Sjoerd Oprins en de silent disco.

Donderdag

Donderdag was een bijzondere dag. De bovenbouwleerlingen moesten aan het eind van de dag hun oplossingen voor de hackathoncasus presenteren, minister van OCW Dennis Wiersma kwam langs en het was alweer de laatste dag van het festival.

In de ochtend konden ook de hackathondeelnemers meedoen aan de activiteiten zoals VR Gaming, Fire escape, Ourspace en RGB Together. Hierin zie je de deelnemers in verschillende groepen zich verspreiden. Een deel werkt gretig door aan de casus of doet mee aan de workshop Pitch perfect en het andere deel probeert uit een studentenkamer vol rook te ontsnappen. De tijd vliegt voorbij en de onderbouwleerlingen arriveren vanaf 12 uur alweer.

Vandaag was het 32 graden waardoor de leerlingen opnieuw veelvuldig afkoeling zoeken in het water. Maar de activiteiten blijven niet leeg, zo wordt er dankzij Texas Instruments met Python geprogrammeerd en worden de showcases en UNFOLD Talks goed bezocht.

Om half drie komt de minister van primair en voortgezet onderwijs, Dennis Wiersma, langs. Hij loopt over het festivalterrein en gaat met onderbouw- én bovenbouwleerlingen in gesprek. Zijn aanwezigheid is niet onzichtbaar en al snel willen mensen met hem op de foto. Tijdens het rondje over het festival helpt hij zelfs de brandweer een vlam in de pan te blussen.

Dan is het tijd voor de bovenbouwleerlingen om de oplossingen van de casussen te presenteren tijdens de hackathonexpo. De deelnemers vertellen vol enthousiasme over hun idee niet alleen aan de vakjury, maar ook aan onderbouwleerlingen, docenten en andere bezoekers. Niet kort daarna is de Awardshow waar de winnaars in de categorieën Meest out-of-the-box oplossing, Beste samenwerking, Best toepasbare en schaalbare oplossing en natuurlijk de Publieksprijs bekend werden gemaakt. Een feestelijk einde aan de hackathon!

We sluiten het festival af met de band Kings Cross, waar het feest los barst. Op deze laatste avond is het de hoogste tijd met verrassende prijsuitreikingen, dankwoorden en gekkigheid. Ontspanning na de hackathon en de strijd om de awards, weemoed over het naderend afscheid. De avond duurt tot de laatste uurtjes waarin volgens mij iedereen kan zeggen dat het een geslaagd en feestelijk festival is geweest.

Dankjewel

Dankzij de deelnemers, bezoekers en de bijdrage en inzet van alle partners en ambassadeurs was festival UNFOLD het grootse techfest dat wij vanaf het begin voor ogen hadden. Zeker, het weer hielp ook een handje mee. Maar zonder deelnemers, bezoekers, festivalpartners, coaches, juryleden, suppliers en alle anderen die zich hebben ingezet, geen UNFOLD. Als festival UNFOLD volgend jaar terugkomt voor de 2e editie dan hopen we weer te mogen rekenen op zoveel enthousiasme! 

Deel dit bericht via E-mail, Twitter, Whatsapp, Linkedin

© 2024 Stichting Technasium. Meer informatie over privacy en gebruik.