Drukbezochte kick-off van de Technasium Top Award

Maandag 12 november kwamen ruim 60 docenten bij elkaar voor de gezamenlijke kick-off van de Technasium Top Award. Dit jaar doen 60 technasiumscholen mee aan de jaarlijkse wedstrijd voor 3 havo en 3 vwo. Meer dan 3.100 leerlingen gaan de Van gas los uitdaging aan om een duurzaam warmteplan te ontwerpen en zo een bestaand gebouw gasvrij te maken.

De technische installatiebranche, vertegenwoordigd door OTIB, is opdrachtgever van de Technasium Top Award. OTIB en Stichting Technasium ontvingen de docenten van de scholen die meedoen bij Wereld voor Techniek in Amersfoort.

Tijdens de kick-off gaf Rik Altena van energieadviesbureau DWA een voorproefje van wat de leerlingen te wachten staat met het project Van gas los. De docenten kregen meer informatie over het project en ze maakten kennis met de regiocoördinatoren van OTIB die hen gaan ondersteunen. OTIB helpt de scholen onder andere bij het vinden van een technisch installatiebedrijf dat als opdrachtgever en expert fungeert voor de leerlingenteams. 

De docenten konden op de kick-off ook een kijkje nemen in het gloednieuwe warmtepompcentrum van de Wereld voor Techniek dat ingezet wordt om de installateurs van de toekomst op te leiden. En via VR konden ze meer te weten komen over de nieuwe ontwikkelingen op gebied van de technische installatietechniek. 

Start van Technasium Top Award

Nu - na de aftrap voor docenten - gaat de Technasium Top Award pas echt van start. De technasiumleerlingen gaan in teams op school 8 weken lang met de opdracht aan de slag. Het project start in de klas met een filmpje dat laat zien welke uitdaging opdrachtgever OTIB precies bij de leerlingteams neerlegt.

De school bepaalt zelf in welke periode ze het project uitvoeren, zolang ze het maar in april afgerond hebben. Want op 16 mei is de grote landelijke finale waar voor ieder technasium een plek gereserveerd is voor hun beste team. 

Op de finaledag pitchen de teams hun warmteplan aan een deskundige jury. De jury kijkt naar de meest innovatieve en inhoudelijk goede ideeën, maar ook naar de presentatie en de wijze waarop de groep als team opereert. Naast een winnaar in de categorie havo-teams en een in de categorie vwo-teams, is er een speciale prijs voor het team dat het beste de maatschappelijke impact heeft meegenomen in hun plannen.