Technasium Top Award 2016 from Technasium Top Award on Vimeo.
Viruskenner

Technasium Top Award

Editie 2017-2018: Viruskenner

Virussen kunnen het alledaagse leven nog altijd teisteren. Er woedde een heftige uitbraak van ebola in 2014-2015 in Afrika. Van het zikavirus en denguevirus worden in o.a. de Cariben en Azië nog steeds meldingen gemaakt. Het griepvirus is het meest alledaagse gevaarlijke virus, en HIV kost mensen nog steeds levens, hoewel het minder om zich heen grijpt dan in het begin.

Dit is slechts een greep uit de virussen waar de deelnemers van het Viruskennerproject onderzoek naar doen. De maatschappelijke relevantie van het bestrijden van virussen is nog altijd onbetwist, en daarvoor is kennis het beste antivirus! 

In 2018 doen derdejaars technasiumleerlingen mee aan het Viruskennerproject. Maar wat gaan zij precies doen? Het doel van dit project is leerlingen meer kennis bij te brengen over virussen en hoe deze te voorkomen. Naast 'slechts' informatieoverdracht is het de bedoeling dat de leerlingen zelf onderzoek gaan doen naar een virus en een gat in de markt vinden door het bedenken van een preventietool. We gaan niet op zoek naar een scheikundige formule of vaccin. Daar hebben we de wetenschappers in het Erasmus MC voor. Nee, de opdrachtgever is op zoek naar jongeren die nieuwsgierig en creatief genoeg zijn om preventiemiddelen te bedenken die laagdrempelig en handig zijn in het onmiddellijk voorkomen van verspreiding van een bepaald virus. Dat kan in Nederland geïmplementeerd worden, maar ook in het buitenland! Dat ligt aan het virus en de gekozen doelgroep.

Ieder technasium vaardigt één team af naar de landelijke finale. Er zijn geen regionale voorrondes meer nodig. De teams die een plek in de finale veroveren mogen in mei 2018 hun presentatie voor de jury houden. De jury kijkt naar de meest innovatieve, inhoudelijk goede, en haalbare ideeën. Maar ook de Viruskennerquiz is belangrijk op deze dag, want welke leerling heeft nou eigenlijk het meest opgestoken in de projectperiode? Er zijn mooie prijzen te winnen, waaronder een uitnodiging voor het Wereld Aids Congres in Amsterdam eind juli 2018. Meer dan een eervolle vermelding dus!

Het Viruskennerproject loopt al een aantal jaren met veel succes in het westen van het land. Speciaal voor de TTA wordt het project herschreven en actueel gemaakt voor alle technasia. Het project beslaat de betawerelden Mens en Medisch, Science en Exploration en Lifestyle en Design.

Meer weten?

Ga voor meer informatie naar de website van Viruskenner en bekijk dit filmpje. Ook heeft de Technasium Top Award een eigen website. Volg de TTA op Facebook en Twitter!