Mirjam Steenbergen

De manier van lesgeven voor het vak O&O verschilt duidelijk van het 'gewone' onderwijs
In plaats van een docent staat er een coach voor de groep. Ik merk bij technasium-docenten veel enthousiasme voor hun nieuwe rol. Dat komt mede door een goed geborgd opleidingstraject voor het certificaat O&O en aanvullende trainingen ter verdieping en/of verbreding van kennis en vaardigheden.
 
- Mirjam Steenbergen, scholingscoördinator

Scholing

Hier vind je alle informatie over de landelijke scholingsweken voor docenten, toa's en technatoren. Ieder schooljaar organiseert de Stichting Technasium meerdere scholingsweken, waar docenten, toa’s, technatoren en schoolleiders diverse trainingen kunnen volgen. Van hen wordt verwacht dat ze werken volgens het technasiumconcept en alle trainingen zijn hierop gericht. Deze trainingen kunnen uiteenlopen van onder meer introductiecursussen en het maken van een O&O-project tot Arduino en coaching.

Scholingsweken schooljaar 2016-2017

Er worden vier scholingsweken georganiseerd in plaats van drie. Dit is mede besloten doordat het aantal technasia inmiddels is gestegen tot 92 door de toetreding van zeven scholen van het nieuwste netwerk Noord-Holland. Je vindt de data en verdeling van de scholingsweken in mijnTechnasium. Let op: deze link is alleen toegankelijk voor O&O-docenten die op een technasium werken.
 
Lees ook een verslag van de scholingsweken in het schooljaar 2015-2016.
 

Nu ook voor studenten: starten met het O&O-certificaat

Volg je een lerarenopleiding of educatieve minor en wil je starten met het O&O-certificaat? Dat kan! Ieder schooljaar bieden we vijftien bètaleraren in opleiding de mogelijkheid deel te nemen aan één of meer trainingen voor het O&O-certificaat. Lees de voorwaarden en meld je aan!

Drie soorten scholing

Het programma van een scholingsweek bevat drie soorten scholing. Namelijk scholing als onderdeel van:
  • Het basiscertificaat - Dit certificaat geeft dat je voldoende bagage hebt om het vak O&O te geven. Je haalt het certificaat door 6 trainingen te volgen en een O&O-project te schrijven. 
  • Het gevorderdencertificaat - Dit certificaat betekent dat je een gevorderd O&O-docent bent in ervaring met en kennis over O&O. Je haalt het certificaat door 2 trainingen en 2 keuzemodules te volgen.
  • Het individuele portfolio - De scholing voor het portfolio zijn trainingen die je, los van het behalen van een certificaat, kunt volgen ter verbreding en verdieping van je kennis en vaardigheden. 
Je kunt je voor één of meerdere training(en) in een scholingsweek inschrijven. 

Kenmerken

Wij streven naar scholing van goede kwaliteit, die voldoet aan de volgende kenmerken:  
  • Praktijkgericht - De docent neemt aan het einde van de dag iets mee waar hij in de O&O-praktijk iets aan heeft. 
  • Denken en doen - De manier waarop de trainingen gegeven worden, komt overeen met de manier van lesgeven bij O&O. 
  • Met professionals - De trainers zijn in- en externe professionals uit de beroepspraktijk met kennis van hun vakgebied. 
  • Samen leren - In de training is ruimte om ervaringen te delen en van elkaar te leren. 
  • In ontwikkeling - De trainingen worden geëvalueerd en naar aanleiding van de evaluaties worden aanpassingen gedaan.