Meer foto's
(7)

Hidde Benedictus

De technasiumwerkplaats is belangrijk voor de beeldvorming van het technasium, het vormt het visitekaartje voor de school
De werkplaats laat zich het best omschrijven als designruimte, laboratorium en atelier ineen, met alle mogelijke faciliteiten voor onderzoek en ontwerpen. De inrichting nodigt leerlingen uit om na te denken en hun creativiteit aan te spreken.
 
- Hidde Benedictus , adviseur bij ICS Adviseurs 

De technasiumwerkplaats

Elk technasium heeft een werkplaats met een lab, een atelier, plek om te solderen, zagen, timmeren enzovoorts...

Uitgelicht: Het Candea College

Toen het Candea College uit Duiven haar technasiumwerkplaats ging bouwen maakte ckv-docent Otto van Driel het schetsontwerp, gebaseerd op een horloge. Bouwbedrijf Van den Brink werkte dit concept uit tot een definitief plan. Bij dat proces zijn alle docenten en leerlingen van de school betrokken. Zo zijn er drie kleurenschema's aan de leerlingen voorgelegd, waar zij op konden stemmen. De docenten van het Candea College vinden hun technasiumwerkplaats een fijne plek om te werken. De werkplaats vraagt om een andere manier van lesgeven. Er is meer ruimte voor samenwerking en er hangt een hele andere sfeer. O&O-docent Pauline Cobussen: “Leerlingen komen veel vrijer binnen, er is een ongedwongen sfeer waar goed gewerkt wordt. Een muziekje op is soms niet erg.”

Wat is er allemaal te doen?

Omdat elk O&O-project weer anders is, is er ruimte voor veel verschillende activiteiten nodig. De werkplaats van een technasium bestaat daarom uit zeven soorten ruimtes, waar je tijdens een project allemaal gebruik van kunt maken:
  • Atelier - ontwerpruimte met tekentafels en goede computers
  • Lab - plek voor proeven en metingen
  • Machinekamer - hier vindt het 'zware werk' plaats 
  • Denktank - relaxte ruimte voor overleg
  • Studio - een donkere kamer
  • Scrapheap - opslag voor van alles en nog wat
  • Pitstop - centrale plaats voor toa en docenten 

Elk technasium een werkplaats

Elke school die een technasium invoert, bouwt ook een technasiumwerkplaats. Samen met de scholen heeft ICS Adviseurs een Programma van Eisen gemaakt. Daarin staat een beschrijving van de onderdelen die bij een goede werkplaats horen. ICS Adviseurs kan scholen met een advies op weg helpen bij het ontwikkelen van een werkplaats, bijvoorbeeld door een workshop op school te organiseren.