Meer foto's
(7)

Hidde Benedictus

De technasiumwerkplaats is belangrijk voor de beeldvorming van het technasium, het vormt het visitekaartje voor de school
De werkplaats laat zich het best omschrijven als designruimte, laboratorium en atelier ineen, met alle mogelijke faciliteiten voor onderzoek en ontwerpen. De inrichting nodigt leerlingen uit om na te denken en hun creativiteit aan te spreken.
 
- Hidde Benedictus , adviseur bij ICS Adviseurs 

Technasiumwerkplaats

Elke technasiumschool heeft een werkplaats waar leerlingen samen kunnen werken aan de O&O-projecten en waar ze de nodige technische skills kunnen opdoen.

Uitgelicht: Het Candea College

Toen het Candea College uit Duiven haar technasiumwerkplaats ging bouwen maakte ckv-docent Otto van Driel het schetsontwerp, gebaseerd op een horloge. Bouwbedrijf Van den Brink werkte dit concept uit tot een definitief plan. Bij dat proces zijn alle docenten en leerlingen van de school betrokken. Zo zijn er drie kleurenschema's aan de leerlingen voorgelegd, waar zij op konden stemmen. De docenten van het Candea College vinden hun technasiumwerkplaats een fijne plek om te werken. De werkplaats vraagt om een andere manier van lesgeven. Er is meer ruimte voor samenwerking en er hangt een hele andere sfeer. O&O-docent Pauline Cobussen: “Leerlingen komen veel vrijer binnen, er is een ongedwongen sfeer waar goed gewerkt wordt. Een muziekje op is soms niet erg.”

Wat is er allemaal te doen?

Omdat elk O&O-project weer anders is, is er ruimte voor veel verschillende activiteiten nodig. De technasiumwerkplaats bestaat daarom uit 7 soorten ruimtes, waar tijdens een project allemaal gebruik van gemaakt kan worden:
  • Atelier - ontwerpruimte met tekentafels en goede computers
  • Lab - plek voor proeven en metingen
  • Machinekamer - hier vindt het 'zware werk' plaats 
  • Denktank - relaxte ruimte voor overleg
  • Studio - een donkere kamer
  • Scrapheap - opslag voor van alles en nog wat
  • Pitstop - centrale plaats voor toa en docenten 

Elk technasium een werkplaats

Elke school met het predicaat Technasium creëert een technasiumwerkplaats. De werkplaats is essentieel voor het samenwerken in en aan O&O-projecten. De technasiumwerkplaats is dan ook een belangrijk ingrediënt van de technasiumformule.
 
Samen met de technasiumscholen heeft ICS Adviseurs een Programma van Eisen gemaakt. Daarin staat een beschrijving van de onderdelen die bij een goede werkplaats horen. ICS Adviseurs kan scholen met een advies op weg helpen bij het ontwikkelen van een werkplaats, bijvoorbeeld door een workshop op school te organiseren.