Technasium bestaat 20 jaar en dat vieren we graag samen met jou

Toekomstmakers Connect
Donderdag 17 april
12.30 – 17.30 uur
Museon-Omniversum
Den Haag
Technasium is het platform voor samenwerking tussen voortgezet onderwijs, hoger onderwijs en bedrijfsleven. Samen bouwen we aan het human capital van de toekomst. Met meer dan 100 scholen en 36.000 leerlingen willen en kunnen we als Technasium meer doen. Laten we samen onderzoeken hoe.
Deelname aan Toekomstmakers Connect is gratis voor partners en relaties van Technasium. Je kunt je t/m 28 maart aanmelden.
Programma
12.30 uur Inlooplunch & Toekomstmakers Expo
13.30 uur Welkom & Opening door Jeroen Marechal, directeur Stichting Technasium
13.50 uur Keynote door Arno Visser, voorzitter Koninklijke Bouwend Nederland
14.15 uur Samenwerken aan bètatechnisch onderwijs
Prikkelend panelgesprek met o.a.:
- Katinka Kensen, directeur Wij Techniek
- Pieter Moerman, directeur Platform Talent voor Technologie
- Nienke Nieveen, hoogleraar Curriculum design in STEM
education TU/e - Eveline Plazier, masterstudent TU Delft & technasium-alumnus
Pauze
15.20 uur Inspirerende break-outsessie
Kies uit:
- Van brugklas tot arbeidsmarkt: Vergroot de instroom in bètatechnische opleidingen en beroepen
- Skills van de toekomst: Wat moeten leerlingen kennen en kunnen?
- Succesvol samenwerken: Versterk de verbinding in de keten
- Technasium Experience: Beleef het Technasium als leerling
- Museon ontdekkingsreis
16.20 uur Pitch winnaars Marc Cornelissen Brightlands Young Talent Award
16.30 uur Plenaire afsluiting
16.45 uur Netwerkborrel
17.30 uur Einde
[Connect. Inspireer. Deel. Ontmoet.]
- Verbind met professionals uit onderwijs en bedrijfsleven
- Laat je inspireren door een verrassende keynote en boeiende discussie
- Wissel kennis en ideeën uit in interactieve break-outsessies
- Wees betrokken bij de toekomst van bètatechnisch onderwijs

Keynote
Arno Visser
Arno Visser pleit voor onorthodoxe samenwerking en het tonen van lef om grote maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie, aan te pakken. Door samen te investeren in innovatie en talentontwikkeling, kunnen we meer bètatechnisch talent opleiden en voorbereiden op de uitdagingen van morgen.
Break-outsessies
Je kunt kiezen uit 5 inspirerende en (inter)actieve break-outsessies (klik op een sessie voor meer info)
Succesvol samenwerken – Versterk de verbinding tussen de schakels in de keten
In deze interactieve sessie ontdek je de succesfactoren van ketensamenwerking. Aan de hand van best practices én concrete oefeningen ervaar je hoe houding, gedrag en communicatie bijdragen aan succesvol samenwerken.
Deze sessie is niet alleen luisteren, maar vooral doen! Ga aan de slag met een samenwerkingsuitdaging en ontdek hoe jij bijdraagt aan sterke verbindingen in de keten van voortgezet onderwijs, hoger onderwijs, bedrijfsleven en overheid.
Samenwerkingsexpert Samantha Wicht weet hoe je mensen in beweging krijgt. Wil jij samenwerken naar een hoger niveau tillen? Mis het niet!
Van brugklas tot arbeidsmarkt – Hoe vergroten we de instroom in bètatechnische opleidingen en beroepen?
De ambitie om een nieuwe generatie technisch talent te ontwikkelen is groter dan ooit. Toch verliezen we onderweg te veel talent voor bètatechnische opleidingen en beroepen. De keuze voor Natuur-profielen is te laag, terwijl de vraag naar technisch talent blijft groeien. Hoe kunnen we leerlingen boeien voor techniek en technologie? En hoe binden we ze vervolgens aan een bètatechnische studie en loopbaan?
Ga aan de slag met de kernvraag: Hoe richten we samenwerking zo in dat de instroom in Natuur-profielen en technische vervolgopleidingen toeneemt? Bedenk een strategie om leerlingen in de onderbouw te enthousiasmeren en motiveren voor techniek en technologie. Gebruik input vanuit best practices en inspirerende voorbeelden. Wat werkt in (studie)loopbaanoriëntatie? Hoe kunnen bedrijven zich structureel verbinden aan het onderwijs? Sluit aan en werk mee aan het vergroten van de bètatechnische instroom!
Skills van de toekomst – Wat moeten leerlingen kennen en kunnen?
Welke technische vaardigheden moeten leerlingen ontwikkelen om zich voor te bereiden op de toekomst? In deze sessie richten we ons op de essentie: welke skills zijn cruciaal, en hoe zorgen we ervoor dat leerlingen over de juiste tools beschikken?
We onderzoeken wat er écht nodig is om leerlingen klaar te stomen en hoe we de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt kunnen verbeteren. In kleine groepen werken we aan het opstellen van een vacature voor de medewerker van de toekomst. En bespreken we of en hoe de belangrijkste skills het beste kunnen worden ontwikkeld. Kom meepraten en draag bij aan betere aansluiting op de arbeidsmarkt.
Technasium Experience – Beleef het Technasium hands-on als leerling
Kruip in de huid van een technasiumleerling en ervaar zelf hoe het is om projectmatig in een team te werken aan een echt, actueel bètatechnisch vraagstuk. In deze interactieve workshop krijg je een unieke kans om het technasiumonderwijs van binnenuit te beleven.
Ontdek hoe leerlingen op het Technasium samenwerken, creatief denken en innovatieve oplossingen voor complexe problemen ontwikkelen. Je krijgt inzicht in de werkvormen en de impact op de ontwikkeling van belangrijke competenties, zoals probleemoplossend denken, samenwerking en innovatief vermogen.
Museon ontdekkingsreis – Verwonder je over de toekomst van wetenschap, technologie en duurzaamheid
Ontdek de fascinerende wereld van wetenschap, cultuur en techniek. De gids neemt je mee door de interactieve tentoonstellingen over natuurverschijnselen, geschiedenis en innovaties die onze wereld vormgeven. Het Museon biedt volop inspiratie om verder te denken over de wereld om je heen. Verwonder je tijdens de rondleiding over de toekomst van wetenschap, technologie en duurzaamheid.
Marc Cornelissen Brightlands Young Talent Award
De Marc Cornelissen Brightlands Young Talent Award wordt mede mogelijk gemaakt door Brightlands en Stichting Technasium.


Dagvoorzitter
Samantha Wicht
Met haar kennis van zowel technische processen als de menselijke kant van samenwerken, spreekt ze de taal van de sector en maakt ze succesvol samenwerken praktisch en direct toepasbaar. En zijn we verzekerd van een soepel en strak verloop van Toekomstmakers Connect!
Praktische info
Route & bereikbaarheid
We ontvangen je graag vanaf 12.30 uur. Dan staat de lunch klaar en presenteren technasiumleerlingen uit de regio hun innovatieve en creatieve ontwerpen en prototypen op de Toekomstmakers Expo. Het programma start om 13.30 uur.
Deelnemen aan Toekomstmakers Connect is gratis voor partners en relaties van Technasium en is bedoeld voor iedere professional die zich inzet voor de ontwikkeling van meer bètatechnisch talent.
Je kunt je aanmelden t/m 28 maart. Als je je aanmeldt dan rekenen we op je komst! Kun je er toch niet bij zijn? Meld je dan uiterlijk 4 april via [email protected] af. Bij een afmelding daarna of een no-show brengen we een bedrag van € 60,- in rekening. Dit helpt ons onnodige kosten te besparen en anderen de kans te geven om deel te nemen. Dank voor je begrip.

Technasium
Al [20 jaar] opleider van toekomstmakers
Al 20 jaar is Technasium het platform waar voortgezet onderwijs, hoger onderwijs en bedrijfsleven samenkomen om bètatechnisch talent te ontwikkelen. Met meer dan 100 scholen en 34.000 leerlingen maken we impact – en we kunnen nog veel meer. Tijdens ons jubileumcongres kijken we terug op 2 decennia innovatie en slaan we de handen ineen om de samenwerking met het bedrijfsleven en hoger onderwijs verder uit te bouwen. Hoe zetten we samen de volgende stap?
Bouw met ons aan het human capital van de toekomst!