xplore your world

Awards uitgereikt tijdens eindevenement Xplore Your World

Woensdag 25 januari 2017 vond in het Provinciehuis in Utrecht het eindevenement van Xplore Your World plaats. Na maandenlang onderzoeken, brainstormen en out-of-the-box-denken presenteerden tien groepen technasiumleerlingen als junior adviseurs de meest uiteenlopende oplossingen en ideeën voor het beschermen van kostbaar drinkwater en ‘leven in de nieuwe wereld’. Opdrachtgevers Eneco en Vitens reikten beiden een award uit voor het beste, meest innovatieve en uitvoerbare idee.

De junior adviseurs waren technasiumleerlingen van drie scholen in de provincie Utrecht: ’t Hooghe Landt uit Amersfoort, het Gerrit Rietveld College uit Utrecht en het Niftarlake College uit Maarssen. Eneco en Vitens schreven afgelopen najaar een uitdagende adviesopdracht voor de leerlingen.

Van Vitens kregen ze de opdracht een bewustwordingscampagne te bedenken om inwoners van gebieden waar drinkwater wordt gewonnen, bewust te maken van de eigen invloed op dat drinkwater. Dit werd gedaan onder de naam WaterXploreLab. Eneco daagde de leerlingen uit een stuk ‘nieuwe wereld’ te creëren. Hoe zien wonen, reizen, recreëren en werken er eigenlijk uit in de nieuwe wereld? Deze opdracht werd gedaan onder de vlag EnergyXploreLab.

Unieke ideeën en werkende prototypes
Tijdens het eindevenement stonden de best uitgewerkte ideeën in het Provinciehuis in Utrecht. In een strak tijdschema pitchte iedere groep in tien minuten hun idee aan de jury, die was samengesteld uit professionals uit het bedrijfsleven en natuurlijk met een afvaardiging van de opdrachtgevers. Verder konden de leerlingen langs elkaar kraampjes lopen om te zien welke ideeën er nog meer waren. Er werd live gestreamd op Instagram, verschillende ideeën waren te beleven via een Virtual Reality-bril en sommige ideeën waren uitgewerkt tot een werkend prototype.

xplore your world

WaterXplore-award
En toen was het tijd om de awards uit te reiken. De groep ‘Clean Water’ van ’t Hooghe Landt won overtuigend de WaterXplore-award. Met een goed doordachte campagne presenteerden ze aan Vitens dé manier om bewoners, onder meer via een game, bewust te maken van de eigen invloed op het drinkwater. Clean Water heeft zelfs een heel spaarsysteem uitgedacht waarin wordt samengewerkt met lokale winkeliers. De eervolle vermelding ging namens Vitens naar de groep van het Niftarlake College die met een werkend prototype een siliconen doucheputje presenteerde dat verkleurt zodra er schadelijke stoffen langsgaan.

xplore your world 

EnergyXplore-award
‘Share the Energy’ van het Gerrit Rietveld College sleepte de EnergyXplore-award in de wacht. Ze kwamen op het idee om warmte te delen met buren en omwonenden. Als je thuis weggaat en je hebt nog heel veel warmte in huis ‘over’, kun je dat via een systeem doorgeven aan de buren. Zo gaat er geen warmte verloren. Eneco was zo onder de indruk van dit idee dat ze hier direct mee aan de slag willen en de junior adviseurs gaan betrekken bij dit traject.

Over Xplore Your World
Met XploreYourWorld verbindt IVN bedrijfsleven en maatschappij met het voorgezet onderwijs. Jongeren wordt gevraagd advies uit te brengen over de toekomst van actuele maatschappelijke vraagstukken die actueel zijn in Utrecht. Deze editie van Xplore Your World is een samenwerking van IVN met drie technasia in Midden-Nederland (Gerrit Rietveld College, Niftarlake College en ‘t Hooghe Landt). Opdrachtgevers in dit project zijn Eneco en Vitens. Het project wordt uitgevoerd als onderdeel van het kennisprogramma Duurzaam Door.