Project 4Green Foundation

4Green Foundation: opdrachtgever met een uniek verhaal

Een jongensdroom om op wereldreis te gaan met een zeilboot, die uitgroeide tot een zelfvoorzienend schip waarop plastic wordt gerecycled. Dat is in het kort het bijzondere verhaal van 4GreenFoundation, het duurzame project van surfvrienden Tjerk Zweers en Niels Tammeling. En het leuke is, ook technasiumleerlingen kunnen hun steentje bijdragen aan dit project, want 4GreenFoundation is en wordt opdrachtgever voor verschillende O&O-projecten.

Toen de twee een paar jaar geleden na lang sparen eindelijk het geld bij elkaar hadden gesprokkeld en een felbegeerde Trintella-zeilboot in hun bezit was, kon het opknappen beginnen. Toen werden ze zich pas bewust van hun energieverbruik, vertelt Niels. “Als je in een gewoon huis woont en aangesloten bent op het centrale net, ben je je totaal niet bewust van wat je verbruikt. Op onze boot werkte de verwarming op diesel en waren we voor stroom afhankelijk van een elektriciteitspaal. Ik studeerde op dat moment Werktuigbouwkunde en kreeg ook wat colleges over duurzame energie. Ik zei tegen Tjerk: “Als we toch de boot gaan opknappen, waarom maken we er dan niet een zelfvoorzienend schip van? Hoe mooi is het als je niet afhankelijk bent van diesel en gas? De technologie is inmiddels zo ver ontwikkeld dat dat zou moeten kunnen. Bovendien zijn er niet veel jongens van onze leeftijd die deze mogelijkheid hebben. Waarom zouden wij niet de rol op ons nemen om te laten zien dat dit mogelijk is?”

Project Plastic
Zo gezegd, zo gedaan. Niels maakte er zijn afstudeerproject van en inmiddels zorgen dertien zonnepanelen, twee windmolentjes en een elektrische motor ervoor dat de zeilboot volledig zelfvoorzienend is. “In de zomer, tenminste. Over het algemeen wekken we iets meer energie op dan we gebruiken, waardoor we ook periodes kunnen overbruggen waarin we iets minder opwekken. Als we helemaal geen energie opwekken kunnen we op dit schip ongeveer zeven à acht dagen leven. Het schip is nu zo ver af dat we ook drinkwater kunnen maken van zout water.”

Tjerk en Niels wonen permanent op het zeilschip, dat vijf jaar lang voor anker lag in de Groningse Reitdiephaven. Om extra geld te verdienen gaven ze zeilles aan kinderen uit de buurt. Alles om hun ambitieuze plan te kunnen uitvoeren: in september gooiden ze de trossen los om voor drie of vier jaar de wereld rond te gaan varen. De bestemming: Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland via de Canarische en Kaapverdische eilanden. Door middel van verschillende projecten betrekken ze kinderen van diverse leeftijden bij hun reis. Zo kunnen basisschoolkinderen meedoen aan Project Plastic. “Met hun klas kunnen ze helpen met het opruimen van plastic. Zij doen dat in hun eigen buurt en wij vissen het tijdens onze reis uit zee of halen het van stranden. Vervolgens verwerken we het met de machines die we aan boord hebben. We hopen dat er ongeveer honderd scholen gaan meedoen. Er komt op onze website een interactieve kaart waarop kinderen kunnen laten zien waar ze mee bezig zijn en ze kunnen ons verhaal volgen. Er is al veel belangstelling vanuit scholen dus daar zijn we erg blij mee!”

Energie opwekken
Daarnaast kunnen technasiumleerlingen Tjerk en Niels helpen met hun duurzame missie. “Op een gegeven moment zaten Tjerk en ik met een aantal vraagstukken, zo waren we bijvoorbeeld op zoek naar een handige manier om zelf energie op te wekken op de boot. Stel, alles gaat mis en we worden geraakt door de bliksem, hoe wekken we dan nog energie op? Toen dachten we: hoe gaaf zou het zijn als technasiumleerlingen daar iets voor gaan bedenken? Leerlingen van het Praedinius uit Groningen zijn met dit vraagstuk bezig geweest. Ze zijn hier toen aan boord geweest, hebben rondgekeken en hebben allerlei creatieve manieren verzonnen om energie op te wekken."

Technasiumleerlingen van het Dingstede uit Meppel zijn bezig geweest met een ander project: het ontwerpen van een machine die het plastic samenperst. “We hadden al een machine om het plastic te versnipperen en eentje om het vervolgens te recyclen. Alleen die eerste miste nog. Dat bestond nog niet voor aan boord van een schip.”

Ook gedurende de periode dat de jongens hun wereldreis maken, kunnen technasiumleerlingen werken aan O&O-projecten. Maar wat die precies inhouden, dat wordt tijdens de reis pas duidelijk. “Dat hangt er helemaal vanaf wat we tijdens de reis tegenkomen en waar we hulp bij nodig hebben. Stel er gaat iets stuk of een bepaald proces kan handiger ingericht worden. Het kan van alles zijn.” Kortom, een echter en actueler project is er bijna niet.

Het is overigens geen toeval dat de twee bij het technasium terechtkwamen. Niels is namelijk technasiumleerling van het eerste uur. “Ik zat op de Lindenborg in Leek toen Boris en Judith het technasiumconcept bedachten. Ik heb toen meegedaan aan een pilot waarbij we vier projecten hebben gedaan. Ik vind het technasiumconcept heel vet. Zoiets zouden veel meer scholen moeten doen. Techniek is zoveel leuker en breder geworden dan het eerst was. Ik vind het heel goed en ook hard nodig dat je daar van jongs af aan al op inspeelt. Ik was een tijdje geleden op een basisschool waar kinderen al in groep 4 leren om de Raspberry Pie te programmeren. Dat vind ik een heel goede ontwikkeling!”

Interesse om een O&O-project te doen voor 4Green Foundation? Neem dan contact op via info@4greenfoundation.com of 06-83166256 of kijk op de speciale Technasium-pagina op de website van 4Green Foundation.

De wereldreis van Niels en Tjerk is te volgen via hun website. Ook zijn ze te volgen via onder meer Twitter, Facebook en Instagram.