Nieuws

1.000 leerlingen doen mee met Technasium to the Rescue

Nederland heeft steeds meer last van langere periodes van droogte, afgewisseld met extreme regenval. Dit leidt tot schade aan infrastructuur, natuur en landbouw en tot problemen, zoals bodeminklinking en verzilting. Ons land is ingericht op het afvoeren van water en niet op het vasthouden ervan.

Oplossingen die beschermen tegen extreme droogte en neerslag

Waterschappen, Rijkswaterstaat en gemeenten (die samenwerken in Platform WOW) vragen de hulp van technasiumleerlingen om Nederland op verschillende fronten te beschermen tegen extreme droogte en neerslag. Binnen het project Technasium to the Rescue zijn 5 er actuele vraagstukken waar oplossingen voor gevonden moeten worden. In totaal zo’n 1.000 leerlingen van 25 scholen gaan met één van die vraagstukken aan de slag.

Zo’n vraagstuk is niet makkelijk op te lossen. De teams van leerlingen moeten uitzoeken wat precies het probleem is en in welke richting de oplossingen gezocht moeten worden. Ook moet je je verdiepen in bestaande oplossingen en de voor- en nadelen die die hebben. Platform WOW verwacht van de leerlingenteams creatieve en inventieve oplossingen voor het vraagstuk.

Webinar de Klimaatbestendige stad

Gedurende het schooljaar gaan de scholen met een vraagstuk van Technasium to the Rescue aan de slag. De leerlingen worden daarbij geholpen door experts die bijvoorbeeld webinars verzorgen. De eerste was op 21 september en ging over de klimaatbestendigheid van de stad. Floris Boogaard, lector Ruimtelijke Transformaties Hanzehogeschool Groningen, inspireerde de leerlingen met kennis en voorbeelden van klimaatadaptieve oplossingen. Leerlingen kunnen ook terecht op de pagina met extra informatie en bronnen. De webinars zijn daar, als ze geweest zijn, ook terug te kijken.

Aan het eind van schooljaar 2021-2022 wordt Technasium to the Rescue afgesloten met een showcase van de beste, meest kansrijke oplossingen die Nederland kunnen beschermen tegen de effecten van extreme droogte en neerslag.

 

Gepubliceerd: 21 september 2021
Deel dit artikel