Het creatieve brein 

Flexibele hersenen, extra veel mgelijkheden! 

 

 

 
 

 

 

[...]

De adolecentenhersenen bieden [..] allerlei unieke mogelijkheden, die volwassenen soms alweer kwijt zijn geraakt. Adolescenten zijn vaak vele malen creatiever, idealistischer en vindingrijker dan volwassenen. Wel eens geprobeerd een ingewikkeld technisch apparaat aan de praat te krijgen zonder stap voor stap de gebruiksaanwijzing door te nemen? (en zelfs dan gaat het nog vaak mis). Vraag er een adolescent bij en de kans is groot dat hij of zij het apparaat binnen een paar minuten aan de praat heeft. Wat is dat toch met die adolescentenhersenen; een eenvoudige planning maken levert de grootste problemen op, maar hun hersenen geven volop moglijkheden voor vindingrijke internettoepassingen, denktankoplossingen en technische hoogstandjes. Absoluut geen hersenen met beperkingen, het zijn hersenen met mogelijkheden!

 

 

 

[...]

De veranderingen in de structuur en werking van de hersenen zorgen blijkbaar voor een unieke flexibiliteit die adolescenten in staat stelt om uit te blinken, oplossingen te vinden voor problemen waar niemand ooit aan dacht, een veerkracht te tonen die volwassenen met moeite kunnen opbrengen, uitvindingen te doen, talenten te ontplooien, sportprestaties te leveren, en nog veel meer! We zetten nu meteen het idee overboord dat adolescentenhersenen alleen maar 'moeilijke' hersenen zijn, of 'probleemhersenen'.


[...]

Of deze oplossingen mogelijk zijn en een constructieve bijdrage leveren kun je natuurlijk niet met zekerheid zeggen, maar op basis van onderzoek [..] kunnen we concluderen dat de ideeën van adolescenten niet meteen als naïef of onbruikbaar bestempeld hoeven te worden. Hun hersenen laten immers een explorerend vermogen toe dat in volwassen hersenen soms al is geeïndigd in een ongewenste tunnelvisie.


Uit: Het puberende brein
Eveline Crone
2008, Uitgeverij Bert Bakker
ISBN 978-90-351-3269-6

Eveline Crone is hoogleraar ontwikkelings-psychologie aan de Universiteit Leiden en is werkzaam binnen het Leiden Institute for Brain & Cognition (LIBC). Zij zette daar in 2005 het Brain & Development labratorium op.

Crone is benoemd tot lid van De Jonge Akademie van de KNAW en haar onderzoek is beloond met een NWO-Vidi-subsidie.